Пређи на садржај

ОБЈАШЊЕЊЕ БИБЛИЈСКИХ СТИХОВА

Марко 1:15: „Приближи се царство Божије“

„Навршило се време и приближило се Божје краљевство. Покајте се и верујте у добру вест“ (Марко 1:15, превод Нови свет).

„Изиђе вријеме и приближи се царство Божије; покајте се и вјерујте јеванђеље“ (Марко 1:15, Даничић–Караџић).

Значење Марка 1:15

Исус Христ је рекао да се „царство Божије“, то јест „Божје Краљевство“ * „приближило“ зато што се он, као будући Краљ тог Краљевства, појавио.

Исус није хтео да каже да је то Краљевство већ почело да влада. Он је заправо једном приликом својим ученицима указао на то да ће то краљевство владати у будућности (Дела апостолска 1:6, 7). Међутим, он је дошао како је и било предвиђено – тачно оне године када је Библија и прорекла да ће се он појавити као будући Краљ. * Зато је Исус могао да каже: „Навршило се време“ – време да почне да проповеда јеванђеље, то јест да објављује добру вест о Краљевству (Лука 4:16-21, 43).

Да би људи имали користи од добре вести о Краљевству, морају да се покају, то јест да осећају жалост због свих греха које су у прошлости чинили и да живе по Божјим моралним мерилима. Својим покајањем људи показују да верују у добру вест о том будућем Краљевству.

Контекст Марка 1:15

Исус је ове речи изговорио у Галилеји, где је започео своју службу. У паралелном запису у Матеју 4:17 се каже да је Исус тада почео да проповеда о Божјем Краљевству. То Краљевство је била главна тема Исусове службе. Оно се у јеванђељима * спомиње преко сто пута, и то најчешће у Исусовим изјавама. Према ономе што стоји у Библији, он је о Божјем Краљевству говорио више него о било којој другој теми.

Прочитајте цело 1. поглавље Марка, са свим пратећим фуснотама и унакрсним референцама.

^ одл. 3 Божје Краљевство је небеска власт коју је успоставио Бог с циљем да се његова воља врши на земљи (Данило 2:44; Матеј 6:10). Више информација о овој теми можете наћи у чланку „Шта је Божје Краљевство?

^ одл. 4 Да би Исус испунио једну од улога коју је имао као проречени Месија, то јест онај кога је Бог послао да га заступа, било је неопходно да постане краљ. Ако желите да сазнате више о библијским пророчанствима која показују да је Исус обећани Месија, погледајте чланак „Да ли месијанска пророчанства доказују да је Исус Месија?

^ одл. 6 Јеванђеља су прве четири књиге грчког дела Светог писма, који се често назива Нови завет. Она говоре о Исусовом животу и служби.