Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Како Бог гледа на ратове?

Како Бог гледа на ратове?

Како бисте одговорили на ово питање? Многи сматрају да Бог нема ништа против ратовања зато што је у давној прошлости управо он заповедио неким својим слугама да поведу неке ратове. Библијски записи то потврђују. Међутим, други истичу чињеницу да је Божји Син, Исус, поучавао своје следбенике да воле своје непријатеље (Матеј 5:43, 44). Зато сматрају да се у једном тренутку Божје гледиште о ратовима променило и да он не гледа са одобравањем на ратове који се данас воде.

Да ли по вашем мишљењу Бог подржава ратовање? Ако подржава, на чијој је страни? Одговори на ова питања могли би утицати на ваше мишљење о овој теми. На пример, ако бисте знали да Бог подржава ратовање и да је у неком тренутном сукобу на истој страни као и ви, вероватно бисте се добро осећали јер бисте били сигурни у победу. Али ако би био на супротној страни, вероватно бисте још једном размислили о томе да ли сте стали на праву страну.

Међутим, овде је реч о нечем много важнијем. Можда ће сазнање о томе какво је Божје гледиште о ратовању утицати на ваше гледиште о Богу. Ако сте међу милионима људи који су на својој кожи осетили суровост ратова, сигурно би вас занимао одговор на следеће питање: Да ли Бог, као што неки мисле, подстиче људе да међусобно ратују и равнодушно посматра сву несрећу и патњу коју то доноси?

Вероватно ће вас изненадити чињеница да се библијски одговор на ово питање веома разликује од свих мишљења која смо овде изнели. У суштини, Божје гледиште о ратовима није се нимало променило. Погледајмо шта Библија каже о томе какво је било Божје гледиште о ратовању у давној прошлости и у првом веку наше ере, када је Исус био на земљи. На основу тога можемо разумети какво је Божје гледиште о ратовима који се данас воде и да ли ће они бити неизоставни део будућности човечанства.