Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | КАКО БОГ ГЛЕДА НА РАТОВЕ?

Божје гледиште о ратовима у давној прошлости

Божје гледиште о ратовима у давној прошлости

Један народ је био потлачен и у свој тој муци често се молио Богу за помоћ, али помоћи није било ниоткуда. То су били Израелци, Божји народ у давној прошлости. Тлачитељи су били Египћани, моћан народ тог доба (Излазак 1:13, 14). Израелци су годинама чекали да их Бог ослободи египатског ропства. А онда је дошло време за то (Излазак 3:7-10). Библија каже да је сам Бог водио рат против Египћана. Нанео им је низ разорних невоља и на крају је фараона и његову војску уништио у Црвеном мору (Псалам 136:15). Јехова Бог се као „храбар ратник“ борио за свој народ (Излазак 15:3, 4).

Чињеница да је сам Бог водио рат против Египћана говори у прилог томе да он није против свих ратова. У неким другим приликама дозволио је Израелцима да воде рат. На пример, заповедио им је да се боре против Хананаца, који су били веома зли (Поновљени закони 9:5; 20:17, 18). Краљу Давиду је заповедио да се бори против сурових Филистеја. Чак му је изнео ратну стратегију, захваљујући којој је извојевао победу (2. Самуилова 5:17-25).

Ови библијски записи откривају да је Бог дозвољавао ратове како би заштитио Израелце од угњетавања и зла и како би очувао праву религију. Али обратимо сада пажњу на три кључна момента у вези са ратовима које је Бог одобравао:

  1. САМ БОГ ЈЕ ОДЛУЧИВАО КО ЋЕ УЧЕСТВОВАТИ У РАТОВИМА. Бог је једном приликом рекао Израелцима: „Нећете се ви борити у овом боју.“ Зашто? Зато што је Бог решио да се бори уместо њих (2. Летописа 20:17; 32:7, 8). То је много пута чинио, као на пример у ситуацији споменутој на почетку овог чланка. У неким другим приликама заповедио је Израелцима да се боре у ратовима које је он одобрио, наиме у ратовима који су подразумевали заузимање и одбрану Обећане земље (Поновљени закони 7:1, 2; Исус Навин 10:40).

  2. САМ БОГ ЈЕ ОДЛУЧИВАО КАДА ЋЕ СЕ ТАКВИ РАТОВИ ВОДИТИ. Иако су Израелци били окружени злим и суровим народима, нису  смели на своју руку да воде ратове већ су морали стрпљиво чекати да дође време које је Бог за то одредио. Али када су се оглушили о оно што им је Бог рекао, нису имали његову подршку. Када су давали себи за право да поведу неки рат мимо Божје воље, последице су често биле катастрофалне, као што то показују библијски записи. *

  3. Иако је Бог ратовао против Хананаца, неке је поштедео, као на пример Раву и њену породицу

    БОГУ НИЈЕ МИЛО КАД ЉУДИ ГИНУ, ЧАК И АКО СУ ЗЛИ. Јехова Бог је извор живота и наш Створитељ (Псалам 36:9). Зато му није мило кад људи гину. Нажалост, има злих људи који смишљају како да другима науде, па чак и да их лише живота (Псалам 37:12, 14). Да би стао на пут таквом злу, Бог је понекад одобравао ратове. Али ипак, током свих тих година када су Израелци водили ратове, он је био „милосрдан“ и „спор на гнев“ према њиховим непријатељима (Псалам 86:15). На пример, Израелцима је заповедио да пре него што нападну неки град, најпре понуде мир његовим становницима како би им пружили прилику да промене свој став и избегну рат (Поновљени закони 20:10-13). На тај начин је Бог јасно ставио до знања да му није драго да умре онај ко је зао, већ да жели да се зли одврати од свог пута и да остане жив (Језекиљ 33:11, 14-16). *

На основу свега овога можемо видети да је у давној прошлости Бог сматрао да су ратови оправдано средство помоћу кога се може стати на пут разним облицима тлачења и зла. Али само је он имао право да одреди када ће се водити ратови и ко ће учествовати у њима. А да ли је при томе био свиреп и окрутан? Не. Он мрзи насиље (Псалам 11:5). Да ли се Божје гледиште о ратовима променило када је у првом веку наше ере његов Син, Исус Христ, био на земљи?

^ одл. 7 На пример, иако је Бог изричито рекао Израелцима да не иду у бој против Амаличана и Хананаца, они су то учинили и зато су претрпели пораз (Бројеви 14:41-45). Много година касније, краљ Јосија, који је иначе верно служио Богу, кренуо је у једну битку, а да пре тога није питао Бога да ли да то чини. Та исхитрена одлука коштала га је живота (2. Летописа 35:20-24).

^ одл. 8 Зашто Израелци нису нудили мир Хананцима? Зато што су Хананци имали 400 година да се одврате од својих злих дела. Када су Израелци заратили са њима, они су у целини гледано били непоправљиво зли (Постанак 15:13-16). Зато су морали да буду уништени. Међутим, Бог је поштедео неке Хананце који су се променили (Исус Навин 6:25; 9:3-27).