Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ИМА ЛИ ИКАКВЕ СВРХЕ МОЛИТИ СЕ?

Зашто нас Бог позива да му се молимо?

Зашто нас Бог позива да му се молимо?

Бог жели да буде наш пријатељ.

Добри пријатељи редовно разговарају. Слично томе, Бог нас позива да му се молимо и да му се тако приближимо. У Библији су забележене његове речи: „Ви ћете ме призивати, к мени ћете долазити и молићете ми се, а ја ћу вас услишити“ (Јеремија 29:12). Молитва ће нас приближити Богу, а онда ће се и он приближити нама (Јаковљева 4:8). У Библији још пише: „Јехова је близу свих који га призивају“ (Псалам 145:18). Што му се чешће и усрдније будемо молили, то ће наше пријатељство с њим бити јаче.

„Јехова је близу свих који га призивају“ (Псалам 145:18)

Бог жели да нам помогне.

Исус је рекао: „Ко би од вас свом сину, ако га замоли за хлеб, дао камен? Или ако га замоли за рибу, зар ће му дати змију? Дакле, ако ви [...] знате да дајете својој деци добре дарове, колико ће више Отац ваш који је на небесима дати добра онима који га моле!“ (Матеј 7:9-11). Бог нас позива да му се молимо зато што му је стало до нас и зато што жели да нам помогне (1. Петрова 5:7). Он жели и да му у молитви изнесемо оно што нас мучи. У Библији стоји: „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу“ (Филипљанима 4:6).

Људи имају духовне потребе.

Психолози су приметили да на стотине милиона људи осећа потребу да се моли. То важи чак и за неке атеисте и агностике. * Све то говори у прилог чињеници да су људи створени са духовним потребама. Исус је рекао: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3). Један начин на који можемо удовољити тим потребама јесте да се редовно молимо Богу.

Зашто је добро да прихватимо Божји позив да му се молимо?

^ одл. 8 Према једној анкети коју је 2012. спровео Истраживачки центар Пју, 11 посто свих атеиста и агностика у Сједињеним Државама моли се барем једном месечно.