Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | КО СУ ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ?

По чему су познати?

По чему су познати?

Јеховини сведоци су међународна организација која није повезана с другим верским групама. Иако се главно седиште организације налази у Сједињеним Државама, већина Јеховиних сведока живи у другим земљама. Заправо, у преко 230 земаља има око осам милиона Сведока. Они разговарају с другима о Светом писму, у складу са Исусовим речима: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима“ (Матеј 24:14).

Јеховини сведоци поштују закон земље у којој живе, али се не мешају у политику, јер је Исус рекао да хришћани не треба да буду „део света“. Сведоци се не баве политиком и не стају ни на чију страну. Такође не учествују у ратовима (Јован 15:19; 17:16). Заправо, Јеховини сведоци су током Другог светског рата били затварани, мучени, а неки чак и убијени зато што су били одлучни да остану неутрални. Један некадашњи бискуп из Немачке је написао: „Они с правом могу да кажу да су у Трећем рајху били једини који су као група због савести одбијали да учествују у рату.“

„[Јеховини сведоци] имају невероватну моралну снагу. Такви несебични људи добро би нам дошли чак и на највишим политичким функцијама, али они то никада неће желети [...] Они поштују државну власт, али верују да само Божје Краљевство може решити све људске проблеме.“ (чешки лист Nová Svoboda)

Ипак, то не значи да се они изолују од других. Исус се овако молио Богу за своје ученике: „Не молим те да их узмеш са света“ (Јован 17:15). Јеховини сведоци живе међу другим људима и неки од њих су можда ваше комшије, колеге на послу или школски другови.