Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања и одговори

Питања и одговори

Како бити добар родитељ?

Да ли учите своју децу да воле бога?

Када се родитељи воле и поштују, у породици влада срдачна атмосфера, што је веома добро за развој детета (Колошанима 3:14, 19). Добри родитељи воле своју децу и често их похваљују, као што је и Јехова Бог похваљивао свог Сина. (Прочитајте Матеја 3:17.)

Наш небески Отац слуша када му се обраћамо и узима у обзир наша осећања. Родитељи могу да се угледају на њега тако што ће пажљиво слушати шта им деца говоре (Јаковљева 1:19). Они треба да покажу разумевање према деци чак и када им се не допада оно што чују. (Прочитајте Бројеве 11:11, 15.)

Како поучити децу да буду одговорна?

Ви као родитељ имате право да постављате правила (Ефешанима 6:1). Начин на који Бог то чини може вам послужити као добар пример. Он показује љубав према својој деци тиме што им јасно говори шта очекује од њих и шта ће се догодити ако му не буду послушна (Постанак 3:3). Међутим, он не присиљава људе да му буду послушни, већ им указује на користи које могу имати ако поступају исправно. (Прочитајте Исаију 48:18, 19.)

Помажите својој деци да заволе Бога. Тада ће поступати мудро чак и када нисте поред њих. Као што људи могу учити из примера који им Бог пружа, тако и деца из вашег примера могу научити како да воле Бога. (Прочитајте Поновљене законе 6:5-7 и Ефешанима 4:32; 5:1.)