Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ ЈЕ КРАЈ СВЕТА БЛИЗУ?

„Крај света“ — на шта се односи?

„Крај света“ — на шта се односи?

Шта вам падне на ум када неко помене „крај света“? Да ли можда замишљате удар метеора који би збрисао сав живот са земље, еколошку катастрофу светских размера или пак трећи светски рат? Многи се веома узнемире када помисле да би се тако нешто могло догодити, док су други скептични или се чак подсмевају томе.

У Светом писму, то јест Библији пише: „Доћи [ће] крај“ (Матеј 24:14). Такође се спомиње „велики дан Бога Свемоћног“ или „Армагедон“ (Откривење 16:14, 16, фуснота). Истина, постоје различита тумачења о крају света у различитим религијама. Такође се често чују нека необична и суморна предвиђања. Међутим, у Светом писму се јасно каже чему ће доћи крај. Оно нам такође помаже да разумемо да ли је тај крај близу. А што је још важније, у њему се говори о томе шта треба да радимо како бисмо преживели. Пре него што сазнамо шта Свето писмо каже о „крају“, осмотримо неке уобичајене заблуде.

 ЗАБЛУДЕ

 1.  ЗЕМЉА ЋЕ БИТИ УНИШТЕНА ВАТРОМ.

  У Библији се каже да је Бог ’утврдио земљу на темељима њеним‘. Даље се каже: „Никад се она пољуљати неће, у сву вечност“ (Псалам 104:5). Овај и још многи други библијски стихови показују да Бог неће уништити Земљу, нити ће дозволити да она икада буде уништена (Проповедник 1:4; Исаија 45:18).

 2.  КРАЈ СВЕТА ЈЕ НЕПЛАНИРАН ДОГАЂАЈ.

  Свето писмо показује да је крај испланиран — да је Бог одредио време за то. У њему пише: „О том дану или часу нико не зна, ни анђели на небу ни Син, него само Отац. Пазите, будите будни, јер не знате када је време да се то догоди“ (Марко 13:32, 33). Из ових речи јасно можемо разумети да Бог („Отац“) тачно зна „када је време да се то догоди“. А када то време дође, он ће предузети акцију.

 3.  КРАЈ СВЕТА ЋЕ ИЗАЗВАТИ ЉУДИ ИЛИ УДАР МЕТЕОРА.

  Како ће доћи крај? У Откривењу 19:11 пише: „И видео сам отворено небо, кад тамо — бели коњ. А онај који је седео на њему зове се Верни и Истинити.“ У 19. стиху се даље каже: „И видео сам звер и краљеве земаљске и њихове војске сакупљене да воде рат с оним који седи на коњу и с његовом војском“ (Откривење 19:11-21). Иако у овим речима има доста симболике, једно је јасно — Бог ће послати војску анђела да уништи његове непријатеље.

Крај о ком се говори у Светом писму је добра вест, а не нешто од чега треба да страхујемо

ЧИЊЕНИЦЕ

 1.  БИЋЕ УКЛОЊЕНЕ ЉУДСКЕ ВЛАСТИ.

  У Библији стоји: „Бог ће небески подићи краљевство које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она краљевства, а само ће стајати довека“  (Данило 2:44). Као што смо раније навели, биће уништени ’краљеви земаљски и њихове војске‘ који су се ’сакупили да воде рат са оним који седи на коњу и с његовом војском‘ (Откривење 19:19).

 2.  ПРЕСТАЋЕ РАТОВИ, НАСИЉЕ И НЕПРАВДА.

  „[Бог] прекида ратове до краја земље“ (Псалам 46:9). „Честити ће живети на земљи, и беспрекорни ће остати на њој. А зли ће бити истребљени са земље, и они који поступају неверно биће ишчупани из ње“ (Пословице 2:21, 22). Бог каже: „Гле, све чиним ново!“ (Откривење 21:4, 5).

 3.  БИЋЕ УКЛОЊЕНЕ РЕЛИГИЈЕ КОЈЕ СУ ИЗНЕВЕРИЛЕ БОГА И ЉУДЕ.

  У Светом писму пише: „Пророци лажно пророкују, а свештеници тлаче народ користећи своју власт. Али шта ћете чинити када томе дође крај?“ (Јеремија 5:31). Исус Христ је рекао: „Многи ће ми рећи у онај дан: ’Господе, Господе, зар нисмо пророковали у твоје име, и истеривали демоне у твоје име, и чинили многа моћна дела у твоје име?‘ Тада ћу им рећи: Никад вас нисам познавао! Одлазите од мене, ви који чините безакоње“ (Матеј 7:21-23).

 4.  ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ЉУДИ КОЈИ СУ ОДГОВОРНИ ЗА ЛОШЕ СТАЊЕ У СВЕТУ.

  Исус Христ је рекао: „Ово је основа за осуду: светлост је дошла у свет, али људи су волели таму, а не светлост, јер су им дела била зла“ (Јован 3:19). У Библији се говори о уништењу светских размера у време Божјег слуге Ноја. У њој пише: „Тадашњи свет [је] био уништен кад је био потопљен водом. А том истом речју садашња небеса и земља сачувани су за ватру и чувају се до дана суда и уништења безбожника“ (2. Петрова 3:5-7).

Вреди запазити да је предстојећи ’дан суда и уништења‘ упоређен са уништењем света у Нојево време. Шта је тада заправо било уништено? Није била уништена наша планета, већ само „безбожници“, то јест људи који нису били послушни Богу. Током „дана суда“ који нам предстоји, биће такође уништени они који су непослушни Богу, док ће послушни људи бити заштићени, баш као што су то били Ноје и његова породица (Матеј 24:37-42).

Замислите колико ће наша планета бити предивно место за живот након што Бог буде уклонио све зло! Очигледно је да је крај о ком се говори у Светом писму добра вест, а не нешто од чега треба да страхујемо. Ипак, можда се питате: ’Да ли у Библији пише када ће доћи крај? Да ли је крај близу? Како можемо преживети?‘