Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Коју је улогу у римској војсци имао центурион?

Споменик центуриону Марку Фавонију Фацилу

У грчком делу Светог писма се више пута указује на римске стотнике, то јест центурионе. На пример, један стотник је био задужен за Исусово погубљење. Корнелије, први паганин који је примио хришћанство, такође је био стотник. То је био и војни заповедник који је требало да надгледа бичевање апостола Павла, као и Јулије, који је пратио Павла до Рима (Марко 15:39, фуснота; Дела апостолска 10:1; 22:25; 27:1).

Центурион је обично командовао центуријом, у чији је састав улазило између 50 и 100 пешадинаца. У његова задужења су спадали обука војника и одржавање дисциплине, провера њихове одеће и опреме, као и издавање команди током борбе.

Чин центуриона је био највиши чин који је обичан војник могао да стекне. Центуриони су били професионални војници који су морали бити добре вође. Дисциплина и ефикасност римске војне машинерије зависила је од њих. Према једном извору, „били су најискуснији и најупућенији војници“.

По чему су се огледала из библијских времена разликовала од данашњих?

Огледало из древног Египта

За разлику од данашњих огледала која се праве од стакла, огледала из библијских времена су се углавном израђивала од углачаног метала — обично од бронзе, али и од бакра, сребра, злата или једне легуре злата и сребра. Огледала се први пут спомињу у Библији када се говори о прављењу шатора састанка, места на ком су Израелци у то време приносили жртве Богу. Жене су приложиле огледала за израду велике бакарне посуде за воду, као и њеног постоља (Излазак 38:8). Да би се искористила у ту сврху, огледала су по свему судећи морала да се претопе.

Огледала која су извађена приликом археолошких ископавања на територији Израела и на околним подручјима, обично су била нађена уз накит и друге украсе које су жене користиле. Та огледала су углавном била округлог облика. Имала су украшене дршке од дрвета, метала или слоноваче, које су често биле у облику женске фигуре. Позадина огледала углавном није била украшена.

Древна огледала нису давала јасан одраз као данашња стаклена огледала. Апостол Павле је вероватно на то указао када је рекао: „Сада видимо одраз у огледалу које не даје јасну слику [„у металном огледалу“, фуснота]“ (1. Коринћанима 13:12).