Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ МОЖЕТЕ БИТИ БЛИСКИ С БОГОМ?

Да ли радите оно што Бог очекује?

Да ли радите оно што Бог очекује?

„Ако било шта могу да учиним за тебе, само реци.“ Можда не бисте тако нешто рекли потпуном странцу или некоме кога само површно познајете. Међутим, вероватно вам не би био проблем да тако нешто кажете добром пријатељу. Блиски пријатељи радо чине нешто једни за друге.

Из Библије сазнајемо да Јехова редовно чини оно што радује његове слуге. На пример, то видимо из речи краља Давида, који је био близак с Богом: „Много си тога учинио, Јехова, Боже мој, и много је чудесних дела твојих и намера твојих за нас [...] Више [их је] него што се набројати могу“ (Псалам 40:5). Штавише, Јехова чини добро чак и онима који га не познају, ’пунећи њихова срца до ситости јелом и весељем‘ (Дела апостолска 14:17).

Сви радо чинимо нешто за оне које волимо и поштујемо

Пошто Јехова радо чини оно што радује друге, сасвим је разумно очекивати да ће и они који желе да буду његови пријатељи радо чинити оно што њега радује (Пословице 27:11). Али шта конкретно можете урадити да бисте угодили Богу? Библија одговара: „Не заборављајте чинити добро и делити с другима, јер се таквим жртвама угађа Богу“ (Јеврејима 13:16). Да ли то значи да је довољно да само помажемо другима?

„Без вере није могуће угодити Богу“, каже Библија (Јеврејима 11:6). Вреди запазити да је Аврахам „назван ’Јеховиним пријатељем‘“ тек након што је показао да ’верује Јехови‘ (Јаковљева 2:23). Исус Христ је такође нагласио да је потребно да ’исказујемо веру у Бога‘ ако желимо Божју наклоност (Јован 14:1). Стога, како можете стећи веру и постати особа какву Бог жели за свог пријатеља? Најпре бисте могли редовно проучавати Божју Реч, Библију. Тако ћете ’добро упознати његову вољу‘ и научити како му можете ’потпуно угодити‘. Што боље будете познавали Јехову и што више будете примењивали његова праведна мерила, имаћете више вере у њега и он ће вам бити све ближи (Колошанима 1:9, 10).