Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли да позајмим новац?

Да ли да позајмим новац?

„Ако је позајмљивање попут свадбе, онда је враћање дуга попут сахране.“ (афричка пословица)

ОВА изрека је добро позната људима у источној Африци, а с њом би се сигурно сложили и људи из других делова света. Да ли и ви тако гледате на позајмљивање новца? Иако нам понекад изгледа као да би то било најбоље решење, да ли је заиста тако? Које опасности и замке задуживање носи са собом?

Следећа афричка пословица открива срж проблема: „Позајмица раздваја пријатеље.“ Заиста, задуживање може угрозити пријатељства и односе с другима. И поред најбољих планова и најискренијих намера, често не буде све онако како смо очекивали. На пример, можда због нечега нисмо у могућности да враћамо новац у договорено време, па зајмодавац може постати незадовољан. То незадовољство може прерасти у огорченост и зато односи између њега и његовог дужника, па чак и њихових породица, могу постати затегнути. Пошто задуживање може створити толико проблема, најбоље је да прибегавамо томе само када немамо другог избора. На узимање зајма не треба да гледамо као на брзо решење за своје финансијске проблеме.

Ако неко узима зајам, то би могло угрозити и његов однос с Богом. На који начин? Као прво, вреди запазити да се у Библији за човека који намерно не жели да врати свој дуг каже да је зао (Псалам 37:21). У њој се такође јасно каже да је онај ’ко узима зајам слуга оном ко даје зајам‘ (Пословице 22:7). Онај ко се задужује мора задржати на уму да има обавезу према зајмодавцу све док му не врати дуг. Као што и каже још једна афричка пословица: „Ако од некога позајмиш ноге, ићи ћеш куда он хоће.“ Особа која је у дуговима више нема слободу да ради оно што жели.

Стога, враћање дуга мора бити приоритет. У супротном може доћи до многих проблема. Гомилање дугова може створити многе бриге, бити узрок многих непроспаваних ноћи, приморати особу да ради прековремено, довести до свађе међу супружницима, па чак и до распада породице. У крајњем случају, особа би могла завршити на суду или у затвору. Заиста су мудре речи које се налазе у Римљанима 13:8: „Не будите никоме ништа дужни, осим да волите једни друге.“

ДА ЛИ ЈЕ ЗАИСТА НЕОПХОДНО?

Када размислимо о свему овоме, јасно је да је најбоље бити опрезан када је реч о задуживању. Мудро је да се питамо: Да ли је заиста неопходно да позајмим новац? Да ли ми је новац потребан да бих својој породици обезбедио основне ствари за живот? Или желим да живим изнад својих могућности, што можда указује на похлепу? У већини случајева би било боље да будемо задовољни с мање материјалних ствари, него да се задужујемо.

Наравно, понекад могу да се појаве неке ванредне околности и тада изгледа као да нема другог решења него да узмемо зајам. Ако се нађемо у таквој ситуацији, важно је да будемо поштени и коректни. Како можемо успети у томе?

Пре свега, немојмо никога искоришћавати. То што нам се чини да неко има више од других не значи да је дужан да нам помаже у финансијском погледу, нити треба да мислимо да имамо право да на било који начин будемо непоштени према тој особи. Немојмо завидети онима за које мислимо да су материјално обезбеђени (Пословице 28:22).

Поред тога, важно је да се побринемо да вратимо дуг и да то учинимо чим смо у могућности. Уколико зајмодавац не одреди рок када дуг треба да буде враћен, ми треба да га одредимо и да га се затим држимо. Препоручљиво је да се напише уговор како би се избегли неспоразуми (Јеремија 32:9, 10). Уколико је могуће, добро је лично вратити дуг зајмодавцу како бисмо му могли захвалити за услугу. Ако савесно враћамо своје дугове, задржаћемо добре односе с другима. Исус је у својој Проповеди на гори рекао: „Зато кад кажете: ’Да‘, нека то значи ’да‘, а кад кажете: ’Не‘, нека то значи ’не‘“ (Матеј 5:37). Такође је важно задржати на уму Златно правило: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, чините и ви њима“ (Матеј 7:12).

ШТА БИБЛИЈА САВЕТУЈЕ

Када је реч о позајмљивању новца, Библија пружа једноставно решење. У њој стоји: „Нема сумње, оданост Богу и јесте извор великог добитка кад је човек задовољан оним што има“ (1. Тимотеју 6:6). Другим речима, можемо поштедети себе непријатних последица задуживања уколико смо задовољни оним што имамо. Истина, то није увек лако пошто живимо у свету у ком се ставља нагласак на тренутно задовољавање својих жеља. Зато нам је потребна оданост Богу. Како нам она може помоћи?

Осмотримо пример једног брачног пара из Азије. Када су били млађи, дивили су се онима који су имали своју кућу. Зато су одлучили да и они купе кућу и за то су дали сву своју уштеђевину и још су узели зајам од банке и неких рођака. Међутим, убрзо им је постало веома тешко јер су морали да отплаћују високе месечне рате. Били су принуђени да прихвате још неке послове, због чега су радили по цео дан и нису имали времена за своју децу. „Стрес, тескоба и недостатак сна били су попут тешког терета на мојим плећима. Било је неподношљиво“, рекао је супруг.

„Уколико на материјалне ствари гледамо онако како Бог гледа, то је заштита за нас“

С временом су почели да размишљају о речима из 1. Тимотеју 6:6 и закључили су да је једино решење да продају кућу. Требало им је две године да се потпуно ослободе дугова. Коју су поуку извукли из свега кроз шта су прошли? „Уколико на материјалне ствари гледамо онако како Бог гледа, то је заштита за нас“, рекли су.

Многи знају афричку пословицу споменуту на почетку. Ипак, то их не спречава да се задуже. Када узмемо у обзир библијска начела која смо осмотрили, зар није мудро да озбиљно размислимо о питању: Да ли да позајмим новац?