Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ МОЖЕТЕ БИТИ БЛИСКИ С БОГОМ?

Да ли комуницирате с Богом?

Да ли комуницирате с Богом?

Било лично или путем телефона, имејла, видео-позива или писма, блиски пријатељи комуницирају колико год им околности то дозвољавају. И с Богом треба да редовно комуницирамо ако желимо да будемо блиски с њим. Али на који начин то можемо радити?

С Јеховом можемо разговарати путем молитве. Међутим, молитва Богу није исто што и опуштен разговор с неким ко је једнак нама. Морамо задржати на уму да се у молитви обраћамо свом Створитељу, Свевишњем Владару читавог свемира. То ће нас навести да се молимо с дубоким поштовањем. Да би Бог прихватио наше молитве, треба да испунимо и неке услове. Погледајмо три таква услова.

Као прво, молитве треба упућивати искључиво Јехови Богу, а не Исусу, неком „свецу“, кипу или икони (Излазак 20:4, 5). У Библији се недвосмислено каже: „У свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу“ (Филипљанима 4:6). Као друго, молитве треба упућивати у име Божјег Сина, Исуса Христа. Сам Исус је објаснио: „Нико не долази к Оцу осим преко мене“ (Јован 14:6). Као треће, наше молитве морају бити у складу с Божјом вољом. У Библији пише: „Шта год да молимо у складу с његовом вољом, он нас чује“ * (1. Јованова 5:14).

Блиски пријатељи радо користе сваку прилику да разговарају

Наравно, блиско пријатељство неће потрајати ако увек само једна особа прича. Као што треба и да слушамо шта пријатељ жели да нам каже, тако треба да дозволимо Богу да нам нешто каже и да га тада слушамо. Да ли знате како нам се Бог обраћа?

Јехова Бог нам се данас „обраћа“ преко своје писане Речи, Библије (2. Тимотеју 3:16, 17). Зашто то кажемо? Приказаћемо то једним примером: Претпоставимо да сте добили писмо од неког блиског пријатеља. Док га читате, имате осећај као да вам се пријатељ лично обраћа, иако није ту поред вас. Слично томе, када читате Свето писмо, ви дозвољавате да вам се Јехова обрати. Зато Џина, коју смо цитирали у првом чланку, каже: „Мислим да ако желим да ме Бог сматра пријатељем, морам читати шта стоји у ’писму‘ које нам је упутио — у Библији.“ Она још каже: „Свакодневно читање Библије ме приближава Богу.“ Да ли дозвољавате Јехови да вам се обрати сваког дана тако што ћете свакодневно читати његову Реч, Библију? То ће вам помоћи да будете ближи Богу.

^ одл. 5 Више информација о томе како се можемо приближити Богу у молитви може се наћи у 17. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.