Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ МОЖЕТЕ БИТИ БЛИСКИ С БОГОМ?

Да ли знате и користите Божје име?

Да ли знате и користите Божје име?

Можете ли се сетити неког свог блиског пријатеља ком не знате име? Вероватно не. Ирина из Бугарске је добро приметила: „Немогуће је да будете блиски с Богом ако не знате како се зове.“ Међутим, као што је споменуто у претходном чланку, Бог жели да му се приближите. Зато вам се он, на неки начин, представио преко Библије када је рекао: „Ја сам Јехова. То је име моје“ (Исаија 42:8).

Бог се представио преко Библије када је рекао: „Ја сам Јехова. То је име моје.“ (Исаија 42:8)

Да ли је Јехови заиста важно да знате и користите његово име? Размислите о следећем: Божје име се, у облику тетраграма који се састоји од четири сугласника, појављује скоро 7 000 пута у изворном тексту хебрејског дела Светог писма. У њему се ниједно друго име не спомиње толико често. То је сигурно показатељ да Јехова жели да знамо и користимо његово име. *

Пријатељство обично почиње када две особе кажу како се зову. Да ли знате како се Бог зове?

Међутим, пошто је Бог свет и свемоћан, неки мисле да не би био израз поштовања према њему ако бисмо користили његово име. Наравно, Божје име не треба користити на недостојан начин, баш као што нећемо олако спомињати име свог блиског пријатеља. Ипак, Јехова жели да они који га воле исказују част према његовом имену и да га објављују другима (Псалам 69:30, 31; 96:2, 8). Сетимо се да је Исус поучио своје ученике да се моле: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје.“ И ми можемо светити Божје име тако што ћемо говорити другима о њему. Тако ћемо му се приближити (Матеј 6:9).

Из Библије сазнајемо да Бог обраћа посебну пажњу на оне који „размишљају о његовом имену“ (Малахија 3:16). За свакога коме је његово име толико драгоцено, Јехова каже: „Заштитићу га јер познаје име моје. Он ће ме призвати, и ја ћу га услишити. Уз њега ћу бити у невољи“ (Псалам 91:14, 15). Ако желимо да имамо близак однос с Јеховом, онда јесте важно да знамо и користимо његово име.

^ одл. 4 Нажалост, Божје име је изостављено из многих библијских превода, упркос чињеници да се толико често појављује у такозваном Старом завету. Уместо тога, оно је замењено титулама „Господ“ или „Бог“. Више информација о томе може се наћи у књизи Шта Библија заиста научава?, на странама 195-197; издали Јеховини сведоци.