Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | КАКО БОГ ГЛЕДА НА ПУШЕЊЕ

Како Бог гледа на пушење?

Како Бог гледа на пушење?

Наоко, коју смо поменули у претходном чланку, каже шта јој је помогло да остави пушење: „Променила сам свој живот када сам сазнала какав је Бог и шта он жели људима.“ То је сазнала из Библије. Иако та књига не спомиње дуван, она нам помаже да разумемо како Бог гледа на пушење. * Многе је то сазнање подстакло да престану с том навиком (2. Тимотеју 3:16, 17). Осмотримо три познате последице пушења и шта Библија каже о томе.

СТВАРА ЗАВИСНОСТ

Дуван садржи никотин, дрогу која ствара највећу зависност. Он може да делује и као стимуланс и као седатив. Никотин приликом пушења стиже врло брзо до мозга. Пошто сваки дим цигарете представља једну дозу никотина, просечан пушач који троши једну кутију на дан унесе око 200 доза дневно, што није могуће ни код једне друге дроге. Због таквог честог дозирања, никотин ствара невероватно јаку зависност. Уколико не унесе довољно никотина, пушач доживљава симптоме одвикавања.

„Робови сте онога кога слушате.“ (Римљанима 6:16)

Можете ли слушати Бога ако робујете дувану?

Библија нам помаже да реално сагледамо овај проблем: „Зар не знате да ако се некоме дајете у ропство и обавезујете на послушност, робови сте онога кога слушате?“ (Римљанима 6:16). Када нечијим мислима и поступцима управља жеља за дуваном, он брзо постаје роб тог порока. Међутим, Бог, чије име је Јехова, жели да се ослободимо свега што прља наше тело, али и дух — наше мисли и жеље (Псалам 83:18; 2. Коринћанима 7:1). Што боље неко упозна Јехову и заволи га, он јасније увиђа да Јехова заслужује да му дајемо најбоље. Такође схвата да то не може чинити докле год је роб неке смртоносне навике. Кад то особа разуме, она добија вољу да се бори с неисправним жељама.

Олаф из Немачке, који већ дуго не пуши, био је зависник од дувана 16 година. Почео је да пуши са 12 година и о својој зависности је испричао следеће: „Прва цигарета је била попут безопасне грудве снега. Али с годинама се та грудва претворила у огромну лавину. Једном ми је понестало цигарета. Био сам толико очајан да сам покупио све опушке из пепељаре, извадио из њих остатке дувана и умотао их у новински папир да бих направио цигарету. Сада се стидим када се сетим тога.“ Како је он успео да се ослободи те навике? „Највише ми је помогла жеља да угодим Јехови“, рекао је он. „Његова љубав према људима и нада коју нам пружа  улиле су ми снагу да се заувек ослободим ове зависности.“

НАРУШАВА ЗДРАВЉЕ

„Научно је доказано да пушење оштећује готово сваки орган у телу и повећава ризик од болести и смрти“, наводи се у књизи The Tobacco Atlas. Добро је познато да пушење проузрокује болести које нису заразне, као што су рак, срчана и плућна обољења. Међутим, према Светској здравственој организацији (СЗО), пушење је такође главни узрок смрти код заразних болести, као што је туберкулоза.

„Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.“ (Матеј 22:37)

Да ли можете да волите и поштујете Бога ако прљате тело које вам је дао?

Путем своје Речи, Библије, Јехова Бог нас учи да имамо исправан став према свом животу, телу и менталним способностима. Исус је можда имао то на уму када је рекао: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом“ (Матеј 22:37). Јасно је да Бог жели да мудро користимо свој живот и тело и да их ценимо. Што више учимо о Јехови и његовим обећањима, то га више волимо и ценимо оно што је учинио за нас. То нас подстиче да не чинимо ништа што би упрљало наше тело.

Џајавант је лекар из Индије који је пушио 38 година. Он је рекао: „Читао сам о опасностима пушења у медицинским часописима. Знао сам да пушење није добро и саветовао сам своје пацијенте да прекину с тим. Али ја нисам могао, иако сам пет, шест пута покушавао.“ Шта му је помогло да на крају прекине? Он каже: „Престао сам да пушим када сам почео да проучавам Библију. Жеља да угодим Јехови мотивисала ме је да одмах оставим цигарете.“

ШТЕТИ ДРУГИМА

Дим који пушач издише, као и дим запаљене цигарете, веома су отровни. Удисање тог дима може довести до рака и других болести, и због њега сваке године умре 600 000 непушача, углавном жена и деце. У једном извештају СЗО стоји: „Пасивно пушење ни у којој мери није безопасно.“

„Воли свог ближњег као самог себе.“ (Матеј 22:39)

Да ли заиста волите своју породицу ако је излажете отровном дуванском диму?

Исус је навео љубав према ближњем — нашој породици, пријатељима и другима  — одмах иза љубави према Богу. Он је рекао: „Воли свог ближњег као самог себе“ (Матеј 22:39). Ако не желимо да прекинемо с навиком која шкоди онима око нас, да ли их стварно волимо? Права љубав нас мотивише да поступамо у складу с библијским саветом: „Нека нико не гледа своју корист, него корист другога“ (1. Коринћанима 10:24).

Армен, који живи у Јерменији, прича: „Породица ме је упорно молила да престанем да пушим. Нисам желео да признам да то што пушим шкоди и њима.“ Он каже због чега је касније променио мишљење: „Оно што сам научио из Библије, као и љубав према Јехови, помогли су ми да оставим пушење и схватим да оно не штети само мени већ и другима око мене.“

СВЕТ БЕЗ ЦИГАРЕТА!

Библија је помогла Олафу, Џајаванту и Армену да се ослободе навике која је била штетна и за њих и за друге. Они нису успели у томе само зато што су схватили да је пушење штетно. Успели су јер су заволели Јехову и желели да му угоде. Кључна улога такве љубави објашњена је у 1. Јовановој 5:3, где стоји: „Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке.“ Наравно, није увек лако држати се библијских мерила, али када некога покреће снажна љубав према Богу, послушност није терет.

Путем образовног програма који се спроводи широм света, Јехова Бог помаже милионима да се ослободе ропства дувану (1. Тимотеју 2:3, 4). Ускоро ће Јехова путем свог небеског Краљевства, на чијем је челу Исус Христ, уклонити похлепан трговачки систем који је одговоран за то што су милиони постали робови дувана. Бог ће заувек прекинути ту епидемију, а послушни људи ће коначно имати савршен ум и тело (Исаија 33:24; Откривење 19:11, 15).

Ако вам је тешко да оставите пушење, немојте се обесхрабрити. Када заволите Јехову и прихватите његов став према пушењу, добићете неопходну мотивацију. Поред тога, Јеховини сведоци пружају практичну помоћ сваком појединцу који жели да сазна библијска мерила и живи по њима. Ако тражите од Јехове помоћ да прекинете с овим пороком, будите сигурни да ће вам дати потребну снагу (Филипљанима 4:13).

^ одл. 3 Пушење се овде односи на директно удисање дуванског дима из цигарета, цигара, лула и водених лула. Међутим, начела која су изнета односе се и на дуван за жвакање, бурмут, електронске цигарете које садрже никотин, као и друге производе.