Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како одолети искушењу

Како одолети искушењу

„Нисам отишао на интернет с намером да гледам порнографију. Међутим, искочила је нека реклама. Ни сам не знам зашто сам кликнуо на њу.“ (КАРЛО) *

„На послу је једна згодна колегиница почела да флертује са мном. Једном ми је предложила да одемо до хотела да се мало ’забавимо‘. Знао сам шта жели.“ (ДАНИЈЕЛ)

„МОГУ се одупрети свему, осим искушењу.“ Ове речи добро показују како неки људи гледају на искушење — у суштини, прижељкују да му се предају. Други пак на искушење гледају као на упорног непријатеља ког би заиста желели да победе. Шта бисте ви рекли? Да ли искушењу треба попустити или му одолети?

Наравно, не воде сва искушења до великих проблема. На пример, ако вас мами да поједете неки колач, то вам сигурно неће уништити живот. Али попуштање пред другим искушењима — посебно када је реч о полном неморалу — може имати трагичне последице. Библија нас упозорава: „Ко учини прељубу [...] безуман је. Ко тако чини, води душу своју у пропаст“ (Пословице 6:32, 33).

Када искушење покуца на врата, како треба реаговати? Библија каже: „Божја [је] воља да будете свети — да се уздржавате од блуда, да свако од вас зна да овлада својим телом у светости и части“ (1. Солуњанима 4:3, 4). Да ли је могуће стећи такву моралну снагу? Погледајте три корака.

1. корак: Пазите на своје очи

Ако гледамо нешто провокативно, то ће само распламсати неприкладне жеље. И Исус је знао да постоји веза између онога што гледамо и онога што желимо. Зато је рекао: „Свако ко пожудно гледа неку жену већ је учинио с њом прељубу у свом срцу.“ Затим је живописним речима додао: „Ако те твоје десно око наводи на грех, ископај га и баци од себе“ (Матеј 5:28, 29). Шта је желео да каже том хиперболом? Да бисмо одолели искушењу, важно је да будемо одлучни и да одвратимо поглед од онога што у нама може пробудити сексуалне жеље.

Када видите нешто изазовно, скрените поглед

Прикажимо то једним примером: Замислите да случајно видите заслепљујуће светло  док се неки метал вари. Хоћете ли упорно гледати у њега? Наравно да не! Окренућете главу или ћете на други начин заштитити своје очи. Слично томе, ако на папиру, екрану или уживо угледате нешто изазовно, одмах скрените поглед. Немојте дозволити да ишта негативно утиче на ваш ум. Некадашњи зависник од порнографије по имену Хуан каже: „Када видим неку привлачну жену, често осетим снажну жељу да је погледам још једном, па још једном. Тада се натерам да скренем поглед и кажем себи: ’Моли се Јехови! Мораш сместа да се молиш!‘ Након молитве, жеља убрзо нестаје“ (Матеј 6:9, 13; 1. Коринћанима 10:13).

Размислите о верном човеку Јову, који је рекао: „Савез сам склопио са очима својим, па како бих онда за девојком гледао?“ (Јов 31:1). Да ли бисте и ви могли да донесете сличну одлуку?

Савет: Ако угледате нешто изазовно, одмах скрените поглед. Нека вам узор буде један библијски писац који је у молитви рекао: „Одврати очи моје од оног што је безвредно“ (Псалам 119:37).

2. корак: Пазите на своје мисли

Сви смо несавршени и с времена на време се боримо с неисправним жељама. Библија каже: „Свакога искушава његова жеља тако што га вуче и мами. Затим жеља, када је зачета, рађа грех“ (Јаковљева 1:14, 15). Како можемо избећи да упаднемо у тај опасан вртлог?

Када вам се појаве неморалне мисли, помолите се Јехови

Када човек осети неку неисправну жељу, важно је да има на уму да он сам бира како ће одреаговати на њу. С таквим жељама треба да се боримо и да их избацимо из свог ума. Немојмо маштати о неморалним стварима. Трој, бивши зависник од порнографије на интернету, прича: „Трудио сам се да избацим прљаве мисли из главе тако што сам се усредсредио на позитивне ствари. То није било нимало лако. Много пута сам падао. Али на крају сам научио да контролишем своје мисли.“ Елса се као тинејџерка борила са искушењем да прекрши морална мерила.  Она се присећа: „Радила бих нешто корисно и молила се Јехови. Тако сам успела да одбацим неисправне мисли.“

Савет: Када вас обузму неморалне мисли, одмах се помолите Богу. Борите се против тих мисли тако што ћете применити следећи савет: „Што је год истинито, што је год племенито, што је год праведно, што је год чисто, што је год допадљиво, што је год похвално, што је год честито и што је год хвале вредно, о томе размишљајте“ (Филипљанима 4:8).

3. корак: Пазите на своје поступке

Када се поклопе жеља, искушење и прилика, лако долази до проблема (Пословице 7:6-23). Како се то може избећи?

„На интернету сам само када је ту још неко у близини“

Библија нам пружа мудар савет: „Паметан човек види зло и склања се, а луди иду даље и бивају кажњени“ (Пословице 22:3). Зато пазите на своје поступке. Предвидите ситуације у којима би могло доћи до проблема, и избегавајте их (Пословице 7:25). Филип, који је победио зависност од порнографије, каже: „Компјутер сам држао на месту где га сви могу видети и инсталирао сам програм који блокира непристојне садржаје. Осим тога, на интернету сам само када је ту још неко у близини.“ Нешто слично каже и Трој: „Не гледам филмове с неморалним сценама и избегавам друштво људи који имају прљав речник. Не желим да себе доводим у искушење.“

Савет: Искрено сагледајте своје слабости и унапред одлучите које ћете ситуације избегавати да не бисте дошли у искушење (Матеј 6:13).

НЕМОЈТЕ ОДУСТАТИ!

Шта ако поред свег труда поклекнете и попустите искушењу? Немојте се обесхрабрити и одустати. Библија каже: „Ако праведник и седам пута падне, опет ће устати“ (Пословице 24:16). Наш небески Отац нас подстиче да „устанемо“. Да ли ћете прихватити његову помоћ и бригу? Немојте се уморити, већ му се непрестано молите. Изградите веру проучавајући његову Реч. Црпите снагу тако што ћете редовно посећивати састанке на којима се разматра Библија. Нека вас храбри Божје обећање: „Ја ћу те ојачати и помоћи ћу ти“ (Исаија 41:10).

Карло, ког смо поменули у уводу, каже: „Није ми било лако да победим зависност од порнографије. Много пута сам падао, али сам на крају успео уз Божју помоћ.“ Данијел каже: „Могао сам да спавам с колегиницом с посла. Али нисам хтео да погазим своје ставове, и одбио сам њену понуду. Нема бољег осећаја од чисте савести. Што је још важније, знам да је Јехова поносан на мене.“

Када сте чврсти и одолевате искушењу, Бог ће бити поносан и на вас! (Пословице 27:11).

^ одл. 2 Имена у овом чланку су промењена.