Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | РАТ КОЈИ ЈЕ ПРОМЕНИО СВЕТ

Ко стоји иза ратова и патњи

Ко стоји иза ратова и патњи

Први светски рат се завршио 11. новембра 1918. Све радње су биле затворене, а улице пуне људи који су играли од среће. Али то није дуго потрајало. Човечанство се убрзо нашло очи у очи с невољом која је била смртоноснија од ватреног оружја.

Јуна 1918, француским борбеним линијама је харала заразна болест позната као шпанска грозница. Убрзо се показало колико је смртоносна. На пример, за неколико месеци је више америчких војника страдало од ње него од непријатељске ватре. А по завршетку рата, ширење вируса по целом свету убрзали су војници који су га у повратку кући носили са собом.

У послератним годинама су владале глад и беда, посебно у Европи. До 1923, немачка валута је практично била безвредна. Шест година касније, целокупна међународна економија доживела је крах. А онда је 1939. избио Други светски рат, који је на неки начин био само продужетак првог међународног рата. Зашто је дошло до свега тога?

ЗНАК ПОСЛЕДЊИХ ДАНА

Библијска пророчанства нам омогућују да видимо шта стоји иза неких историјских догађаја, посебно када је реч о Првом светском рату. Исус Христ је прорекао време када ће „устати народ на народ“ и када ће несташица хране и разне пошасти харати земљом (Матеј 24:3, 7; Лука 21:10, 11). Он је својим ученицима рекао да ће такве невоље представљати знак последњих дана. Више детаља о томе налази се у библијској књизи Откривење, у којој се оне повезују са избијањем рата на небу. (Видети оквир  „Рат на земљи и рат на небу“.)

У тој истој књизи су приказана и четири јахача, који су познати и као јахачи Апокалипсе. Тројица њих приказују невоље које је и Исус раније прорекао — ратове, глад и пошасти. (Видети оквир  „Да ли су четири јахача у галопу?“) Очигледно је избијањем Првог светског рата започео тежак период који још увек траје. Библија нам открива да заправо Сатана стоји иза тога (1. Јованова 5:19). Да ли ће му ико стати на пут?

Откривење нам такође пружа утеху када каже да је Сатани остало само „мало времена“ (Откривење 12:12). Због тога је разјарен и наноси људима неизрециве патње. С друге стране, све то показује да његово време истиче.

УНИШТАВАЊЕ ЂАВОЛОВИХ ДЕЛА

Први светски рат је у многим погледима био прекретница. С њим је започело доба тоталних ратова, револуционарних борби и неповерења међу моћницима. Такође је био и очигледан доказ збацивања Сатане с неба (Откривење 12:9). Тај невидљиви владар света понаша се попут злог диктатора који зна да су му дани одбројани. Тек ће се с његовим нестанком завршити ово мучно време које је започело Првим светским ратом.

Библијска пророчанства говоре о томе да ће Исус Христ, наш небески Краљ, ускоро ’уништити Ђаволова дела‘ (1. Јованова 3:8). Многи верују да ће се то догодити. Заправо, милиони се моле да дође Божје Краљевство. Да ли сте и ви међу њима? Под тим Краљевством, верни људи ће коначно доживети да се на земљи врши Божја, а не Сатанина воља (Матеј 6:9, 10). Тада више никада неће бити ратова (Псалам 46:9). Позивамо вас да сазнате нешто више о том Краљевству и о томе како и ви можете доживети време када ће мир владати широм света (Исаија 9:6, 7).

^ одл. 20 Видети 8. поглавље књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.