Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ ЈЕ СМРТ КРАЈ СВЕГА?

Човекова борба против смрти

Човекова борба против смрти

ЦАР ЋИН ШИ ХУАНГ

ИСТРАЖИВАЧ ПОНСЕ ДЕ ЛЕОН

Смрт је страшан непријатељ против ког се боримо свим силама. Тешко се миримо с губитком драге особе. С друге стране, док смо млади и пуни полета, можда мислимо да нам тај непријатељ никада неће покуцати на врата, и у тој илузији живимо докле год можемо.

Мало ко је толико размишљао о бесмртности колико древни фараони. Велики део свог живота посветили су борби против смрти и притом жртвовали на хиљаде недужних људи. Пирамиде које су изградили сведоче о том њиховом настојању, али и неуспеху.

Кинески цареви су такође следили свој сан о бесмртности, мада на другачији начин. Надали су се да ће пронаћи чудесни еликсир живота. Цар Ћин Ши Хуанг тражио је од својих алхемичара да направе чаробни напитак којим ће зауставити смрт. Међутим, многе од њихових мешавина су садржавале отровну живу и очигледно је један такав напитак усмртио цара.

У XVI веку, шпански истраживач Хуан Понсе де Леон пловио је по Карибима, наводно у потрази за извором младости. На свом путу је открио Флориду, али је погинуо неколико година касније у једном окршају са староседеоцима Америке. Тако извор младости никада није пронађен.

Сви ови фараони, цареви и истраживачи имали су исти циљ — да победе смрт. Ко би им могао замерити због таквог циља, чак и ако нам се не допадају њихове методе? Може се рећи да нема човека који дубоко у себи не жели да живи.

ДА ЛИ ЈЕ ПОБЕДА НАД СМРЋУ МОГУЋА?

Зашто не можемо да се помиримо са смрћу? Свето писмо то објашњава када о нашем Створитељу, Јехови Богу, * каже: „Све је учинио да је лепо у своје време. Чак је и вечност ставио људима у срце“ (Проповедник 3:11). Зато није необично што желимо  да у лепотама наше планете уживамо заувек, а не само осамдесетак година (Псалам 90:10). То нам је у срцу.

Зашто је Бог ставио „вечност“ у наше срце? Да би нас мучио? То је незамисливо! Напротив, Бог нам обећава победу над смрћу. Библија на више места говори о томе да ће смрт бити уништена и да ће Бог људима подарити вечни живот. ( Видети пропратни оквир „Победа над смрћу“.)

Сам Исус Христ је јасно рекао: „Да би [људи] добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Дакле, борба против смрти није осуђена на пропаст. Међутим, као што Исус каже, само нам Бог може омогућити ту победу.

^ одл. 9 Јехова је Божје име, као што се може видети у Светом писму.