Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ускрсење — нада за умрле

Ускрсење — нада за умрле

Да ли верујете у обећање о ускрсењу, о ком говори Свето писмо? * Могућност да поново видимо наше вољене умрле више је него дивна. Али да ли је реално гајити такве наде? Да бисмо добили одговор на ово питање, осмотримо како су на ускрсење гледали Исусови апостоли.

Они су чврсто веровали у ускрсење мртвих. Зашто? Из најмање два разлога. Као прво, њихова нада се пре свега заснивала на чињеници да је Исус устао из мртвих. Апостоли, као и „више од петсто браће истовремено“, видели су ускрснулог Исуса (1. Коринћанима 15:6). Поред тога, и четири јеванђеља показују да је његово ускрсење било добро посведочено (Матеј 27:62–28:20; Марко 16:1-8; Лука 24:1-53; Јован 20:1–21:25).

Као друго, апостоли су барем у три ситуације видели како Исус ускрсава друге — једном у Наину, затим у Капернауму, а на крају у Витанији (Лука 7:11-17; 8:49-56; Јован 11:1-44). Ускрсење у Витанији, о ком је било речи раније у овом издању, одиграло се у породици с којом је Исус био близак. Вратимо се поново на тај догађај.

„ЈА САМ УСКРСЕЊЕ“

„Твој брат ће устати.“ Ово је Исус рекао Марти, чији је брат Лазар четири дана био мртав. Она испрва није разумела значење његових речи. „Знам да ће устати“, рекла је, али је мислила да ће се то догодити у будућности. Замислите њено изненађење када је након Исусових речи: „Ја сам ускрсење и живот“, видела како Исус ускрсава њеног брата! (Јован 11:23-25).

Где је Лазар био та четири дана? Он није рекао ништа на основу чега бисмо могли закључити да је био негде. Није имао бесмртну душу која је отишла на небо. Када га је ускрснуо, Исус га није вратио с неба на земљу и ускратио му прилику да буде близу Бога и ужива у небеском блаженству. Дакле, где је Лазар био? Спавао је у гробу (Проповедник 9:5, 10).

Присетимо се да је Исус упоредио смрт са сном из ког се особа буди ускрсењем.  У Библији стоји: „’Наш пријатељ Лазар је заспао, али идем да га пробудим.‘ На то су му ученици рекли: ’Господе, ако спава, оздравиће.‘ Али Исус је говорио о његовој смрти, а они су мислили да говори о спавању, о сну. Тада им је Исус отворено рекао: ’Лазар је умро‘“ (Јован 11:11-14). Када га је ускрснуо, Исус је вратио Лазара у живот. Тако је Лазар поново могао да буде са својом породицом. То што је Исус учинио за њих било је нешто величанствено!

Када је ускрсавао, Исус је у малом приказао шта ће чинити у будућности као Краљ Божјег Краљевства. * Током своје владавине над земљом, Исус ће вратити у живот оне који су у гробовима. Зато је и рекао: „Ја сам ускрсење.“ Замислите ту радост кад поново будемо видели наше вољене умрле! А колико ће тек ускрснули бити срећни! (Лука 8:56).

Каква ће срећа владати кад мртви устану!

ВЕРА КОЈА ВОДИ ДО ВЕЧНОГ ЖИВОТА

Исус је рекао Марти: „Ко исказује веру у мене, ако и умре, оживеће. И свако ко живи и исказује веру у мене, никада неће умрети“ (Јован 11:25, 26). Они које Исус ускрсне током своје Хиљадугодишње владавине имаће прилику да, док год верују у њега, живе вечно.

„Ко исказује веру у мене, ако и умре, оживеће.“ (Јован 11:25)

Након ових значајних речи о ускрсењу, Исус је Марти поставио следеће дубоко питање: „’Верујеш ли у то?‘ Она му одговори: ’Да, Господе, ја верујем да си ти Христ, Син Божји‘“ (Јован 11:26, 27). Да ли бисте и ви волели да имате веру попут Мартине? Први корак је да сазнате шта ће Бог у будућности учинити за људе (Јован 17:3; 1. Тимотеју 2:4). То ће вам помоћи да развијете веру. О томе можете поразговарати с Јеховиним сведоцима. Они ће вам радо показати шта Свето писмо говори о дивној нади у ускрсење.

^ одл. 2 Видети чланак „Смрт није крај!“ на 6. страни овог издања.

^ одл. 9 Више информација о будућем ускрсењу налази се у 7. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.