Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Како су се у Исусово време давали прилози у храму?

Храмска ризница се налазила у дворишту за жене. Она је у књизи The Temple — Its Ministry and Services описана овако: „Била је оивичена једноставним стубовима, и у њој се наспрам зида налазило тринаест касица, то јест ’труба‘, у које су се убацивали прилози.“

Те касице су се звале и трубе, јер су при врху биле уске а при дну широке. На свакој је било назначено за шта су прилози намењени и новац се користио само за то. Исус се једном приликом налазио у дворишту за жене и посматрао како многи, па и једна сиромашна удовица, убацују прилоге (Лука 21:1, 2).

Прве две касице су биле резервисане за храмски порез, једна за текућу а једна за претходну годину. У трећу, четврту, пету, шесту и седму стављао се новац за грлице, голубове, дрво, тамјан и златне посуде. Ако би неко издвојио више новца за одређену жртву, вишак би стављао у преостале касице. У осму се стављао преостали новац од жртава за грех. Касице од девет до дванаест служиле су за новац преостао од жртава за преступ, од жртвованих птица, од жртава назиреја и жртава очишћених губаваца. У тринаесту су се убацивали добровољни прилози.

Да ли је библијски писац Лука био добар историчар?

Лука је написао јеванђеље које носи његово име, као и књигу Дела апостолска. Он је рекао да је ’помно испитао све од почетка‘, али неки изучаваоци доводе у питање његов запис (Лука 1:3). Колико је Лука био прецизан?

Он је у свој запис уврстио историјске чињенице које се могу проверити. На пример, користио је неке мање познате титуле римских државних службеника, као што су магистрати, то јест градски управитељи у Филипима и азијарси, високи службеници у Ефесу (Дела апостолска 16:20, фуснота; 19:31, фуснота). Лука је такође за Ирода Антипу рекао да је тетрарх, владар једне области, а Сергија Павла је назвао проконзулом Кипра (Дела апостолска 13:1, 7).

Лукина тачна употреба титула није занемарљива, будући да се у то време с променом статуса неке римске територије мењала и титула надлежне особе. Библиста Брус Мецгер каже: „Сваки пут се покаже да се информације из Дела апостолских уклапају у тадашње временске и географске оквире.“ Други библиста, Вилијам Ремзи, за Луку каже да је „изузетан историчар“.