Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ НАМ ЈЕ БОГ ПОТРЕБАН?

Зашто нам је Бог потребан

Зашто нам је Бог потребан

Стручњаци за ментално здравље тврде да су нам у животу неопходне духовне вредности да бисмо били истински срећни. То се види из тога што људи желе да се предају нечему, да остваре неке више циљеве. Да би задовољили ту своју потребу, неки слободно време проводе у природи, а други га посвећују уметности, музици и томе слично. Па ипак, већина не проналази дубље или трајно испуњење у томе.

Бог жели да будемо срећни сада и заувек

Чињеница да људи имају урођене духовне потребе није ништа ново за оне који читају Библију. У првим поглављима библијске књиге Постанак говори се о томе да је Бог створио први људски пар, да је редовно разговарао с њима и тако им омогућио да развију духован однос с њим (Постанак 3:8-10). Када их је створио, он је желео да увек буде део њиховог живота и зато су они имали потребу да комуницирају с њим. Библија често говори о тој људској потреби.

На пример, Исус је рекао: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3). Ове речи показују да можемо бити срећни само ако задовољимо духовне потребе. Како то можемо чинити? Исус је то објаснио на овај начин: „Човек не сме да живи само од хлеба, него треба да живи и од сваке речи која излази из Јеховиних уста“ (Матеј 4:4). Дакле, за срећан и испуњен живот потребне су нам Божје речи, то јест мисли из Библије. Зашто то кажемо? Погледајмо три разлога.

Добри савети за живот

Данас постоји безброј стручњака који нуде савете у вези с међуљудским односима, љубављу, породичним животом, решавањем сукоба, срећом, па чак и смислом живота. Али ко нам може дати најбоље и најпоузданије смернице на свим тим подручјима ако не наш Творац, Јехова Бог?

Сваки уређај има упутство за употребу, а Библија је упутство за живот

Да то прикажемо: Када купите неки нови уређај, на пример фото-апарат или  компјутер, очекујете да ћете уз њега добити и упутство како да га најбоље користите. Библија се може упоредити с таквим приручником. Она је такорећи упутство од Бога за нас. У њему се налазе информације како да на најбољи начин користимо свој живот да бисмо испунили сврху постојања.

Као и свако добро упутство за употребу, Библија упозорава на поступке који могу угрозити безбедно и нормално функционисање „производа“ који смо добили од Бога — нашег живота. Савети које други нуде могу звучати привлачно и добро, али зар није логично да ће нам бити најбоље и да ћемо избећи проблеме ако следимо смернице свог Творца?

„Ја, Јехова, ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро и који те води путем којим треба да идеш. О, да си пазио на моје заповести! Мир би твој као река био и праведност твоја као морски таласи.“ (Исаија 48:17, 18)

У Библији налазимо добре савете и потребну помоћ

Међутим, иако нам Јехова Бог пружа смернице и вођство, он нас не присиљава да их прихватимо. Као Бог који нас воли и жели да нам помогне, он нам брижно каже: „Ја, Јехова, ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро и који те води путем којим треба да идеш. О, да си пазио на моје заповести! Мир би твој као река био и праведност твоја као морски таласи“ (Исаија 48:17, 18). Дакле, ако се држимо Бога, биће нам добро у животу. Кратко речено, Бог нам је потребан.

Одговори на важна питања

Постоји још један разлог због ког неки сматрају да им не треба Бог. Њима је тешко да верују да постоји Бог који воли људе, будући да их муче нека животна питања. На пример: ’Зашто добри људи пате?‘ ’Зашто се недужна деца рађају с неким деформитетом?‘ ’Зашто је живот тако неправедан?‘ То су заиста озбиљна питања и одговори на њих могу дубоко утицати на наш живот. Али уместо да одмах осудимо Бога, допустимо да његова Реч, Библија, каже нешто о томе.

У трећем поглављу библијске књиге Постанак, помиње се Сатана. Скривајући се иза змије, он је навео први људски пар да се побуни против Јехове Бога и узме плод с дрвета спознања добра и зла. „Сигурно нећете умрети“, рекао је Сатана Еви. „Бог зна да ће вам се оног дана када га будете јели отворити очи и да ћете постати као Бог, и знаћете шта је добро, а шта зло“ (Постанак 2:16, 17; 3:4, 5).

Овим речима, Сатана је оптужио Бога да је лажов и да је његова власт неправедна, тврдећи да ће људима бити боље ако слушају њега, а не Бога. Да би се то решило, Јехова Бог је пустио да прође време како бисмо сви могли видети да ли су те тврдње тачне. Он је у ствари пружио прилику Сатани и онима који су стали на његову страну да докажу да ли људи могу добро живети без Бога.

 Шта ви мислите о Сатаниним тврдњама? Да ли је људима добро без Бога? Патња, неправда, болести и смрт, затим криминал, пад морала, ратови, геноциди и друге лоше ствари, које вековима муче човечанство, представљају непобитан доказ да је људска власт страшно подбацила. Библија не окривљује Бога за то, већ указује на један од главних узрока људске патње: „Човек влада над човеком на несрећу његову“ (Проповедник 8:9).

С обзиром на оно што је досад речено, зар није јасно да треба да се обратимо Богу? Он нам може пружити не само одговоре на питања која нас муче већ и право решење. Дакле, шта ће Бог учинити?

Решење свих проблема

Људи одавно чезну за тим да нема више болести, старости и смрти. Да би остварили тај циљ, троше неизмерно много времена, труда и средстава, али готово без икаквог успеха. Неки су се у прошлости надали да ће то остварити проналаском еликсира живота, а данас се надају да ће то постићи путем науке. Међутим, за сада су то само пусти снови.

Бог жели да људи живе добро и срећно. С том сврхом их је и створио и неће одустати од тога (Постанак 1:27, 28; Исаија 45:18). Он нам гарантује да ће се остварити све што је замислио (Исаија 55:10, 11). У Библији се говори о његовом обећању да ће на земљи поново створити рајске услове у којима је уживао први људски пар. У последњој библијској књизи налазе се ове речи: „[Јехова Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових [људских] очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Откривење 21:4). Како ће Јехова остварити ово предивно обећање и како се оно односи на нас?

Божји Син, Исус Христ, учио је своје следбенике да се моле за извршење Божје воље. Многи су чули за ту његову молитву, Оченаш, а неки је често изговарају. Она гласи: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:9, 10). Дакле, Јехова Бог ће путем свог Краљевства уклонити болне последице људске власти и остварити своје обећање о праведном новом свету * (Данило 2:44; 2. Петрова 3:13). Да ли и ми можемо бити део тог новог света?

С тим у вези, Исус Христ је поменуо један једноставан корак који морамо предузети: „Да би [људи] добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог  истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Дакле, ако се трудимо да упознамо Бога и његовог Сина, он ће нам помоћи да добијемо вечни живот у обећаном новом свету. Зар онда није логично да нам је Бог потребан?

Сад је време да тражимо Бога

Пре две хиљаде година, на Ареопагу, у Атини, апостол Павле је Атињанима рекао: „[Бог] даје свима живот и дах и све. Јер по њему имамо живот и мичемо се и постојимо, као што су и неки од ваших песника рекли: ’Чак смо и потомство његово‘“ (Дела апостолска 17:25, 28).

То што је Павле рекао Атињанима и данас је тачно. Наш Створитељ нам пружа ваздух, храну и воду — све што нам је неопходно. Једноставно, не би нас било да Јехова не подржава наш живот. Он то пружа свим људима, без обзира да ли размишљају о њему или не. Зашто то чини? Павле објашњава: „Да [људи] траже Бога не би ли га некако напипали и нашли, иако није далеко ни од кога од нас“ (Дела апостолска 17:27).

Да ли бисте желели да боље упознате Бога, то јест да сазнате шта намерава да учини у будућности и како можемо већ сада имати срећан живот? Уколико то желите, слободно се обратите Јеховиним сведоцима, издавачима овог часописа, који ће радо одговорити на ваша питања.

^ одл. 20 Више информација о томе како ће Божје Краљевство спроводити његову вољу на земљи може се наћи у 8. поглављу књиге Шта Библија заиста научава? Ову књигу су издали Јеховини сведоци и доступна је на сајту www.jw.org