Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПРИБЛИЖИМО СЕ БОГУ

Бог „награђује оне који га ревно траже“

Бог „награђује оне који га ревно траже“

Да ли Бог цени оно што његове слуге чине да би му угодиле? Неки би рекли не, тврдећи да је Бог дигао руке од нас. Али таква тврдња доводи до потпуно погрешне слике о Богу. Његова Реч, Библија, приказује га у правом светлу. Она каже да он цени труд својих верних слугу. Осмотримо речи апостола Павла које су забележене у Јеврејима 11:6.

Како можемо угодити Јехови Богу? „Без вере није могуће угодити Богу“, написао је Павле. Запазите да он овде не говори да је без вере тешко угодити Богу, већ да је то немогуће. Дакле, неопходна је вера.

Какву веру Јехова цени? Ону која има следећа два обележја. Као прво, ’морамо веровати да он постоји‘. Да ли би уопште било могуће угодити Богу, а не веровати у његово постојање? Па ипак, није довољна сама вера, будући да и демони верују да Јехова постоји (Јаковљева 2:19). Права вера треба да нас покрене на дела, то јест да живимо на начин који му се допада (Јаковљева 2:20, 26).

Као друго, морамо веровати да Бог награђује своје слуге. Особа која има праву веру потпуно је уверена да њен труд да угоди Богу неће бити узалудан (1. Коринћанима 15:58). Да ли је могуће угодити Јехови Богу ако сумњамо у његову способност и жељу да нас награди? (Јаковљева 1:17; 1. Петрова 5:7). Они који Бога замишљају као безосећајног, незахвалног и себичног, у ствари не познају Бога који је описан у Библији.

Кога он награђује? Оне „који га ревно траже“, каже Павле. У једном приручнику за преводиоце Библије стоји да грчка реч преведена с „ревно траже“ не значи да га особе „траже да би га откриле“ већ да долазе пред њега „у жељи да му служе“. У једном речнику се објашњава да тај грчки глагол изражава интензивну радњу и указује на концентрисане напоре. Јехова награђује оне које вера подстиче да му служе целим срцем и који то чине ревно (Матеј 22:37).

Да ли је могуће угодити Јехови Богу ако сумњамо у његову способност и жељу да нас награди?

Како ће Јехова наградити своје верне слуге? Предивном будућношћу, то јест животом на рајској земљи. То обећање показује колико је несебичан и пун љубави (Откривење 21:3, 4). Али они који ревно траже Јехову већ сада доживљавају велике благослове. Свети дух и мудрост из Јеховине Речи помажу им да имају срећан и успешан живот (Псалам 144:15; Матеј 5:3).

Заиста, Јехова је захвалан Бог који цени верну службу својих оданих слугу. Да ли вас то сазнање подстиче да му се приближите? Зашто не бисте сазнали како можете развити и показивати веру због које ћете бити богато награђени?

Предлог за читање библије у новембру:

Титу 1-3; Филемону 1-25; Јеврејима 1-13Јаковљева 1-5