Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПРИБЛИЖИМО СЕ БОГУ

’Јехова је спремно опростио вама‘

’Јехова је спремно опростио вама‘

„Онај ко не може да опрости руши мост који ће и сам морати да пређе.“ Ове речи Едварда Херберта, британског историчара из XVII века, истичу један разлог због ког треба да опраштамо. Пре или касније, и нама ће бити потребан опроштај (Матеј 7:12). Међутим, постоји нешто важније због чега треба да опраштамо. О томе је апостол Павле говорио у Колошанима 3:13. (Прочитајте.)

Пошто смо сви несавршени, понекад можемо изнервирати или увредити друге, а тако и они нас (Римљанима 3:23). Како онда можемо сачувати мир с другима? Павле нас је под Божјим надахнућем саветовао да им дамо простора за грешке и да им опраштамо. Тај савет је једнако важан и данас после скоро две хиљаде година. Погледајмо поближе те Павлове речи.

„Подносите једни друге.“ Израз „подносити“ је превод грчке речи која указује на толеранцију и суздржљивост. У једној књизи стоји да хришћани тако поступају када „имају стрпљења у опхођењу са онима чије их мане и карактерне црте нервирају“. Израз „једни друге“ говори нам да се то очекује од обе стране. Дакле, када смо свесни да и ми имамо мане које сметају другима, нећемо дозволити да оно што нам смета код других наруши наше добре односе с њима. Али шта ако нас неко увреди?

„Спремно опраштајте једни другима.“ Према једном библисти, грчка реч преведена са „спремно опростити“ није „уобичајена реч за попуштање или опраштање [...] већ реч са ширим значењем која наглашава великодушност у опраштању“. У једној књизи се каже да та реч значи „урадити нешто добро за некога, учинити некоме услугу“. Ми показујемо великодушност тиме што спремно опраштамо другима, чак и када имамо оправдану притужбу. Зашто бисмо некоме учинили такву услугу? Један разлог је тај што ће и нама можда врло брзо бити потребна таква врста услуге од исте особе.

„Као што је Јехова спремно опростио вама, тако чините и ви.“ Најважнији разлог због ког треба да спремно опраштамо другима јесте тај што Јехова Бог спремно опрашта нама (Михеј 7:18). Размислимо на тренутак о великој милости коју Јехова указује онима који се кају за своје грехе. За разлику од нас, Јехова никада не греши. Па ипак, спремно и потпуно опрашта људима који се кају, иако зна да они никада њему неће морати да нешто опросте. Јехова је заиста најбољи пример особе која спремно опрашта!

Јехова је најбољи пример особе која спремно опрашта онима који се кају

Јеховино милосрђе нас привлачи и подстиче нас да га опонашамо (Ефешанима 4:32–5:1). Добро је да се питамо: ’Пошто ми Јехова великодушно опрашта, како бих могао ускратити опроштај несавршеном човеку коме је искрено жао због онога што ми је учинио?‘ (Лука 17:3, 4).