Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живот после развода

Живот после развода

„Имао сам осећај да ми се свет срушио. Живот ми је био леп, а онда сам одједном изгубио све.“ (МАРКО, * разведен пре годину дана)

„Мој муж је имао аферу са женом која је отприлике годиште наше ћерке. Кад смо се развели, на неки начин ми је било лакше што нисам морала више да трпим његову преку нарав, али с друге стране сам се осећала понижено и безвредно.“ (ЕМИЛИЈА, разведена пре 17 година)

Неки се разводе јер у томе виде решење својих проблема и прилику да промене живот набоље. Други желе да остану у браку, али брачни друг не жели да остане с њима. Шта год да је разлог, скоро сви који су се развели увидели су да је живот после тога много тежи него што су очекивали. Ако сте се недавно развели, вероватно ћете се сложити да је то један од најстреснијих периода у животу. Зато ће вам сигурно значити неки практични библијски савети који вам могу помоћи да се успешно изборите са изазовима које носи развод.

ПРВИ ИЗАЗОВ: НЕГАТИВНА ОСЕЋАЊА.

Стрес који настаје због финансијских проблема, одгајања деце и усамљености може бити неиздржив. Осећања која се услед тога јављају неће преко ноћи нестати. Психолог Џудит Валерстајн установила је да се годинама након развода неки још увек осећају изневерено и напуштено и сматрају да је „живот пун неправде, разочарања и усамљености“.

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

 • Дозволите себи да патите због тога што вам је пропао брак. Можда још увек волите бившег брачног друга и можда вам недостаје.  Чак и ако сте имали лош брак, имате разлога да жалите јер су можда остале неиспуњене ваше наде у срећан брак (Пословице 5:18). Постоји „време кад се плаче“ и зато се немојте стидети тога што вам је потребно да се исплачете (Проповедник 3:1, 4).

 • Пазите да се не осамљујете. Иако вам је самоћа потребна да дате одушка осећањима, на дуже стазе није мудро избегавати друштво (Пословице 18:1). Када разговарате с пријатељима, немојте се стално жалити на бившег супружника. Чак и ако сте у праву, то би их могло одбити од вас. Ако непосредно после развода морате да доносите важне одлуке, тражите помоћ од неког објективног пријатеља у ког имате поверења.

 • Водите рачуна о здрављу. Стрес услед развода често доноси здравствене проблеме, као што су висок крвни притисак или мигрена. Здраво се храните, вежбајте и довољно спавајте (Ефешанима 5:29).

 • Склоните ствари које би у вама могле пробудити љутњу према бившем супружнику. Немојте чувати непотребне ствари, већ само важне документе. На пример, ако вам је болно да видите слике с венчања, спакујте их и чувајте због деце.

 • Борите се против негативних мисли. Олга, која се развела од мужа након што је починио прељубу, каже: „Стално сам се питала: ’Шта то она има што ја немам?‘“ Међутим, касније је схватила да задржавање на негативним мислима може ’сломити дух‘ (Пословице 18:14).

  Многи записују како се осећају и то им помаже да сложе мисли и да их држе под контролом. Могли бисте покушати да формулишете нове, позитивне мисли којима ћете заменити негативне (Ефешанима 4:23). Ево два примера:

  Негативна: Неверство мог супружника је моја кривица.

  Позитивна: То што имам мане не значи да је супружник имао право да ме превари.

  Негативна: Прошле су ми најбоље године живота с погрешном особом.

  Позитивна: Биће ми боље ако гледам напред, а не назад.

 • Не осврћите се на непромишљене коментаре других. Добронамерни пријатељи и рођаци могу рећи нешто што ће вас заболети и што можда у вашем случају није тачно. На пример: ’То ионако није била особа за тебе‘ или ’Бог мрзи развод‘. * Библија нас с добрим разлогом саветује: „Не узимај к срцу сваку реч коју људи кажу“ (Проповедник 7:21). Мартина, која се развела пре две године, каже: „Не размишљам о речима које ме боле, већ се трудим да на ствари гледам с Божјег гледишта. Његове мисли су више од наших“ (Исаија 55:8, 9).

 • Молите се Богу. Он своје слуге подстиче да ’све своје бриге баце на њега‘, посебно кад им је веома тешко (1. Петрова 5:7).

САВЕТ: Запишите библијске стихове који вама значе и ставите их на неко видно место. Неки од њих су цитирани у овом чланку. Поред њих, утеху можете наћи и у следећим стиховима: Псалам 27:10; 34:18; Исаија 41:10 и Римљанима 8:38, 39.

Црпите снагу из Божје Речи у тешким тренуцима

ДРУГИ ИЗАЗОВ: ОДНОС С БИВШИМ БРАЧНИМ ДРУГОМ.

Џулијана, која је била у браку 11 година, каже: „Преклињала сам свог мужа да остане. А када је отишао, била сам бесна на њега и жену с којом је почео да живи.“ Многи се  након развода годинама љуте на бившег супружника. Па ипак, можда морају да буду у контакту с њим, на пример, ако имају децу.

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

 • Будите културни и љубазни према бившем супружнику. Када разговарате, будите кратки и концентришите се на оно што је важно. Многи су утврдили да им такав приступ помаже да сачувају мир (Римљанима 12:18).

 • Избегавајте заједљиве речи. Ако осећате да сте нападнути, добро је да примените следећи библијски савет: „Ко задржава речи своје, заиста је мудар“ (Пословице 17:27). Ако видите да разговор измиче контроли и више не води никуда, могли бисте рећи: „Размислићу о ономе што смо причали, па ћемо разговарати касније.“

 • Одвојте од бившег супружника важне документе — правне, финансијске, медицинске и томе слично.

САВЕТ: Следећи пут када будете разговарали с бившим брачним другом, запажајте да ли неко од вас почиње да се брани или да инсистира на своме. Ако дође до тога, одложите разговор или се договорите да га наставите путем мејла (Пословице 17:14).

ТРЕЋИ ИЗАЗОВ: ПОМОЗИТЕ ДЕЦИ ДА СЕ НАВИКНУ НА НОВУ СИТУАЦИЈУ.

Марија се сећа како је било одмах након што се развела: „Моја млађа ћерка је стално плакала и поново је почела да мокри у кревет. Старија ћерка је покушавала да сакрије осећања, али видела сам како је развод утицао на њу.“ Нажалост, можда ћете осећати да немате довољно времена и емотивне снаге за своју децу када сте им најпотребнији.

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

 • Подстакните децу да причају с вама о својим осећањима, иако ћете вероватно од њих чути неке ’непромишљене речи‘ (Јов 6:2, 3).

 • Немојте побркати улоге. Можда вам је потребна емоционална подршка, а ваше дете је спремно да вам је пружи. Међутим, није фер и није здраво тражити од детета да решава проблеме одраслих (1. Коринћанима 13:11). Немојте се поверавати детету или тражити од њега да буде посредник између вас и свог другог родитеља.

 • Сачувајте стабилност у дететовом животу. Можда је добро ако можете да останете у истом стану и наставите са истом рутином. Али још је важније да задржите добре навике што се тиче читања и проучавања Библије у кругу породице (Поновљени закони 6:6-9).

САВЕТ: Већ ове седмице гледајте да уверите своју децу да их волите и да им кажете да нису она крива за развод. Одговарајте на њихова питања, али немојте кривицу сваљивати на другог родитеља.

Није немогуће наставити срећан живот после развода. Мелиса, која је у браку била 16 година, каже: „Када сам се развела, мислила сам: ’Нисам овако замишљала свој живот.‘“ Међутим, она се прилагодила новим околностима и сада је срећна. Она објашњава како је успела у томе: „Било ми је боље тек када сам престала да покушавам да променим прошлост.“

^ одл. 2 Нека имена у овом чланку су промењена.

^ одл. 18 Бог мрзи развод јер је то у суштини чин неверства. Али ономе чији брачни друг почини прељубу, Бог даје право да одлучи да ли ће се развести (Малахија 2:16; Матеј 19:9). Видети чланак „Шта каже Библија — коју врсту отпуштања Бог мрзи?“ у издању Пробудите се! од 8. маја 1994; издали Јеховини сведоци.

РАЗМИСЛИТЕ...

 • Да ли дајем себи времена да преболим развод?

 • Како могу победити озлојеђеност према бившем брачном другу?