Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ЗАШТО ЧИТАТИ СВЕТО ПИСМО?

Како је Бог припремио спасење

Како је Бог припремио спасење

Бог је обећао верном Аврахаму да ће из његове лозе доћи проречени ’потомак‘ преко ког ће „сви народи“ бити благословљени (Постанак 22:18). Аврахамов унук Јаков се касније преселио у Египат, где је од његове породице с временом настао древни израелски народ.

Касније је у Египту један окрутни фараон од Израелаца начинио робове. Бог је потом подигао пророка Мојсија, који је избавио народ из те земље. Он их је провео кроз Црвено море, које се на чудесан начин раздвојило. После тога су Израелци од Бога добили Десет заповести и друге законе који су их водили и штитили. У тим законима су биле прописане жртве за опроштај греха. Бог је надахнуо Мојсија да каже Израелу да ће им послати другог пророка. Реч је о обећаном ’потомку‘.

Више од четири века касније, Бог је обећао краљу Давиду да ће ’потомак‘ проречен у Едену владати краљевством које неће имати краја. То ће се испунити на Месији, изабраном Избавитељу који ће спасти човечанство и претворити земљу у Рај.

Преко Давида и других пророка Бог је постепено откривао све више појединости о Месији. Они су прорекли да ће он бити понизан и благ и да под његовом влашћу неће бити глади, неправде и рата. Сви људи ће бити у миру једни с другима, па чак и у миру са животињама. Нестаће болест, патња и смрт — све оно што није била Божја замисао за људе. Умрли ће бити враћени у живот на земљи.

Бог је преко пророка Михеја рекао да ће се Месија родити у Витлејему, а преко пророка Данила да ће бити убијен. Али Бог ће ускрснути Месију из мртвих и поставиће га за Краља на небу. Данило је такође рекао да ће Месијанско краљевство на крају заменити све друге власти. Да ли се Месија заиста појавио као што је било проречено?

(Темељено на Постанку, поглавља 22-50; Изласку; Поновљеним законима; 2. Самуиловој; Псалмима; Исаији; Данилу; Михеју и Захарији 9:9.)