Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Порнографија — безазлена забава или смртоносни отров?

Порнографија — безазлена забава или смртоносни отров?

Данас је свет преплављен порнографијом. * Може се наћи у рекламама, модној индустрији, филмовима, музици, часописима, видео-игрицама, на телевизији, мобилним уређајима, веб-сајтовима и онлајн сервисима за размену фотографија. Чини се да је порнографија истакнута одлика савременог друштва. Све више људи широм света долази у контакт са таквим садржајем, и то више него икада раније. (Видети оквир  „Неки подаци о порнографији“.)

Поред тога, мењају се и критеријуми. Професорка Гејл Дајнс о томе пише: „Доступан садржај је данас толико екстреман да је оно што је некада сматрано тврдом порнографијом сада постало прихваћено.“

Какво је ваше мишљење? Да ли је порнографија безазлена забава, смртоносан отров или нешто између? Исус Христ је рекао: „Свако добро дрво доноси добар плод, а свако лоше дрво доноси безвредан плод“ (Матеј 7:17). Какве плодове доноси порнографија? Да бисмо дошли до одговора, осмотримо неколико важних питања.

Како порнографија утиче на особу?

ШТА КАЖУ СТРУЧЊАЦИ: Порнографија ствара снажну зависност, а неки стручњаци и терапеути поистовећују је са узимањем кокаина.

Брајан, * који је био зависник од интернет порнографије, присећа се: „Ништа ме није могло зауставити. Као да сам био у неком трансу. Дословно бих се тресао и имао главобоље. Борио сам се против тога, али зависност је трајала годинама.“

Особе које се препусте порнографији обично прикривају своју навику. Постају тајновите и склоне лукавству. Не изненађује што се многи осећају отуђено, нервозно и депресивно. Често их је срамота или осећају бес, а у неким случајевима се јављају и самоубилачке мисли. „Био сам све више одсутан и очајан“, каже Сергеј, који је на свој мобилни телефон скоро свакодневно преузимао порнографски садржај. „Мучио ме је осећај безвредности, кривице и усамљености, и нисам видео излаз. Нисам тражио помоћ јер ме је било срамота и био сам уплашен.“

Чак и краткотрајан или случајан сусрет са порнографијом може штетно утицати на особу. Сведочећи пред одбором америчког Сената, докторка Џудит Рајзман, један од водећих стручњака на пољу порнографије, изјавила је: „Порнографске слике се урезују и трајно утичу на мозак. Истог часа и против наше воље остављају дубок биохемијски траг у меморији, који је готово немогуће избрисати.“ Деветнаестогодишња Сузан, која је дошла у контакт са порнографијом на интернету, присећа се: „Слике су ми се утиснуле у ум. Враћају се кад се најмање надам. Осећам као да никада неће у потпуности нестати.“

ЗАКЉУЧАК: Порнографија заробљава жртве и онемогућава им нормалан живот (2. Петрова 2:19).

Како порнографија утиче на породицу?

ШТА КАЖУ СТРУЧЊАЦИ: „Порнографија разара бракове и породице“ (The Porn Trap, Венди и Лари Молц).

Порнографија наноси штету брачним паровима и породицама тиме што

 • поткопава поверење, интимност и љубав у браку (Пословице 2:12-17).

 • подстиче на себичност, емоционално удаљавање и незадовољство брачним другом (Ефешанима 5:28, 29).

 • потхрањује нездраве сексуалне фантазије и пожуду (2. Петрова 2:14).

 • наводи особу да приморава свог партнера на дискутабилне сексуалне радње (Ефешанима 5:3, 4).

 • доводи до емоционалног и дословног неверства (Матеј 5:28).

Библија поручује онима који су у браку да ’не буду неверни‘ једно другом (Малахија 2:16). Неверство може разорити брак и довести до раздвајања или развода. Због тога такође испаштају и деца.

Порнографија може и на директнији начин да науди деци. Поменути Брајан објашњава: „Када сам имао око десет година, случајно сам налетео на очеве порнографске часописе док сам се играо жмурке. Почео сам да их гледам у тајности а да нисам ни био свестан зашто су ме те слике привлачиле. Тако је настао зачаран круг из којег нисам могао да изађем чак ни годинама касније.“ Истраживања показују да порнографија може утицати на адолесценте да раније постану сексуално активни, као и да постану промискуитетни, емоционално и психички нестабилни, и да прибегавају сексуалном насиљу.

ЗАКЉУЧАК: Порнографија трује међуљудске односе и не доноси ништа друго до бол у срцу (Пословице 6:27).

Шта Библија каже о порнографији?

БОЖЈА РЕЧ КАЖЕ: „Усмртите, дакле [...] у вашим удовима: блуд, нечистоћу, полну пожуду, злу жељу и лакомство, које је идолопоклонство“ (Колошанима 3:5).

Једноставно речено, Јехова * Бог мрзи порнографију. То не значи да осуђује полне односе. Напротив, створио је људе са способношћу да уживају у интимним односима унутар брака. На тај начин, брачни партнери се могу емоционално зближити и делити радост родитељства (Јаковљева 1:17).

Зашто онда можемо тврдити да је Јехова против порнографије? Осмотримо само неке разлоге.

 • Он зна да порнографија може уништити нечији живот (Ефешанима 4:17-19).

 • Он нас воли и жели да нас заштити (Исаија 48:17, 18).

 • Јехови је стало до добробити брачних парова и породица (Матеј 19:4-6).

 • Жели да будемо морално чисти и да поштујемо туђа права (1. Солуњанима 4:3-6).

 • Жели да поштујемо наше репродуктивне способности и користимо их на частан начин (Јеврејима 13:4).

 • Јехова зна да порнографија одражава искривљено, себично, сатанско гледиште о полним односима (Постанак 6:2; Јудина 6, 7).

ЗАКЉУЧАК: Порнографија може нарушити нечије пријатељство са Богом (Римљанима 1:24).

Међутим, Јехова саосећа са онима који желе да се избаве из замке порнографије. У Библији пише: „Јехова је милосрдан и милостив, спор на гнев и пун доброте. Јер он добро познаје грађу нашу, памти да смо прах“ (Псалам 103:8, 14). Позива понизне особе да му се обрате како би им „показао милосрђе и исказао незаслужену доброту кад [им] затреба помоћ“ (Јеврејима 4:16; видети оквир  „Победити зависност од порнографије“).

Бројни појединци су прихватили помоћ од Бога. Да ли то доноси резултате? Запазите шта Библија каже о некима који су се ослободили штетних навика: „Опрани сте, посвећени сте, проглашени сте праведнима у имену нашег Господа Исуса Христа и духом нашег Бога“ (1. Коринћанима 6:11). Као и апостол Павле, они могу да изјаве: „Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу“ (Филипљанима 4:13).

Сузан, која се ослободила зависности од порнографије, каже: „Јехова је једини који ти може помоћи да се опоравиш. Ако тражиш његову помоћ и вођство, бићеш чист у његовим очима. Он те неће изневерити.“

^ одл. 3 Израз „порнографија“ се односи на отворено приказивање интимних делова тела и полних радњи, с циљем да се код гледалаца, читалаца или слушалаца изазове узбуђење. Ту спадају слике, као и материјал за читање и слушање.

^ одл. 8 Имена у овом чланку су промењена.

^ одл. 25 Свето писмо открива да је Јехова Божје име.