Пређи на садржај

Пређи на садржај

Може ли се веровати религији у погледу новца?

Може ли се веровати религији у погледу новца?

Естел, * мајка седморо деце, редовно је ишла у цркву. „Рекла сам пастору да желим да разумем Библију“, каже она. Али он ниједном није понудио да јој нешто објасни. На крају је престала да иде у цркву. „Из цркве су ми писали и у суштини рекли да ако не могу да долазим, само шаљем новац. Помислила сам: ’Њима није битно ни да ли ћу доћи, само хоће моје паре.‘“

Анџелина, која је одувек била побожна, рекла је: „У мојој цркви, тас за прилоге се проносио три пута током сваке црквене службе и од присутних се очекивало да сваки пут дају нешто. Стално су тражили новац. Размишљала сам: ’Бог није са овим људима.‘“

Да ли религије у вашој средини траже новац, било на директан било на индиректан начин? Да ли је то у складу с Библијом?

ШТА БИБЛИЈА НАУЧАВА?

Исус, оснивач хришћанства, рекао је: „Бесплатно сте добили, бесплатно и дајте“ (Матеј 10:8). Порука која се налази у Библији је непроцењива и треба да буде доступна свима.

Како је хришћанска заједница у првом веку покривала своје трошкове?

Свако је давао „како је одлучио у срцу, не нерадо или на силу, јер Бог воли онога ко радосно даје“ (2. Коринћанима 9:7). Апостол Павле је рекао: „Док смо вам проповедали Божју добру вест, радили смо ноћу и дању, да никоме од вас не будемо на терету“ (1. Солуњанима 2:9). Павле је израђивао шаторе да би се издржавао и могао да се посвети служењу Богу (Дела апостолска 18:2, 3).

ШТА СЕ МОЖЕ РЕЋИ ЗА ЈЕХОВИНЕ СВЕДОКЕ?

Јеховини сведоци одржавају састанке у једноставним објектима које називају Дворанама Краљевства. Како покривају трошкове? Никада не проносе тас за прилоге нити члановима шаљу коверте да би од њих добили прилоге. На нашим састанцима, свако ко жели може дискретно да стави добровољни прилог у кутију предвиђену за то.

Како религија треба да се финансира?

Јасно је да штампање и отпрема овог часописа коштају. Па ипак, у њему никада нећете видети рекламе нити позив да дате прилог. Главни циљ је ширење библијске истине.

Шта мислите: Да ли је овај начин покривања трошкова у складу са Исусовим речима и примером који су оставили први хришћани?

^ одл. 2 Нека имена у овој серији чланака су промењена.