Пређи на садржај

Пређи на садржај

 БИБЛИЈА МЕЊА ЖИВОТЕ

„Више се не трудим да променим свет“

„Више се не трудим да променим свет“
  • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1966.

  • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: ФИНСКА

  • У ПРОШЛОСТИ: АКТИВИСТА

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Одмалена волим природу. Често смо као породица ишли на излете у прелепе шуме и на језера која окружују мој родни град, Јивескиле, у централној Финској. Такође сам велики љубитељ животиња. Као мали сам желео да загрлим сваку мачку и пса које сам видео. Док сам одрастао, све више ме је узнемиравало то што људи злостављају животиње. С временом сам се придружио једној организацији за заштиту животиња, где сам упознао многе истомишљенике.

Борили смо се за права животиња. Трудили смо се да информишемо људе, организовали смо протестне шетње и демонстрације против трговине крзном и тестирања производа на животињама. Чак смо основали једно ново удружење за заштиту животиња. Пошто смо се у жељи да остваримо своје циљеве служили радикалним мерама, често смо долазили у сукоб са властима. Више пута сам био ухапшен и изведен пред суд.

Поред тога што сам се залагао за права животиња, мучили су ме и други проблеми у свету. Зато сам сарађивао са бројним организацијама, као што су Amnesty International и Greenpeace. Свесрдно сам подржавао активности тих организација. Заступао сам права сиромашних, гладних и других у неповољном положају.

Међутим, постепено сам схватао да не могу да променим свет. Иако су те организације успеле да реше неке мање проблеме, изгледало је да су велики проблеми постајали све гори. Било је то као да зле силе држе свет у шаци а нико не мари за то. Осећао сам се беспомоћно.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

Тешко ми је пало сазнање да не могу ништа да учиним. Зато сам почео да размишљам о Богу и Библији, то јест Светом писму. Раније сам проучавао са Јеховиним сведоцима и ценио сам их због тога што су били љубазни и што су показивали да им је стало до мене.  Али тада нисам био спреман да се мењам. Међутим, овог пута је било другачије.

Узео сам своју Библију и почео да је читам. То ми је дошло као мелем на рану. Запазио сам да се на много места говори о томе како треба поступати са животињама. На пример, у Пословицама 12:10 пише: „Праведник се брине за душу животиње своје.“ Такође сам разумео да Бог не стоји иза проблема који погађају човечанство. Ситуација је све гора управо због тога што већина људи не жели да слуша Божје смернице. Веома ме је дирнуло сазнање да нас Јехова воли и да је дуготрпљив (Псалам 103:8-14).

У то време сам попунио и послао купон за књигу Шта Библија заиста научава? Убрзо су на моја врата дошли Сведоци. Прихватио сам њихов предлог да проучавам Библију. Такође сам почео да посећујем састанке у њиховој Дворани Краљевства. Све ми је то помогло да заволим библијска учења.

Свето писмо ми је помогло да начиним бројне промене у животу. Престао сам да пушим, да се опијам и користим ружне речи. Такође сам се потрудио да изгледам пристојно и усвојио сам библијски став према властима (Римљанима 13:1). Пошто сам био слободног морала, морао сам да се променим и у том погледу.

Најтеже ми је било да стекнем исправан став према организацијама са којима сам сарађивао. То се није десило преко ноћи. У почетку сам мислио да ћу изневерити све те људе ако се повучем. Међутим, увидео сам да једино Божје Краљевство може решити проблеме у свету. Одлучио сам да сву снагу усмерим на подупирање тог Краљевства тако што ћу и другима говорити о њему (Матеј 6:33).

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Док сам био активиста, имао сам обичај да људе строго делим на добре и лоше и био сам спреман да се супротставим онима које сам просудио као лоше. Али захваљујући Библији, више не мрзим друге. Трудим се да као прави хришћанин волим све људе (Матеј 5:44). Између осталог, ту љубав показујем тако што преносим другима добру вест о Божјем Краљевству. Драго ми је што учествујем у том делу којим се постижу племенити циљеви — оно доприноси миру и срећи и пружа људима праву наду.

Имам унутрашњи мир јер сам своје бриге препустио Јехови. Уверен сам да он као Створитељ неће дозволити да животиње и људи довека пате нити да наша прелепа планета буде уништена. Напротив, путем свог Краљевства ускоро ће уклонити сву штету која је досад начињена (Исаија 11:1-9). Срећан сам што то знам и што могу помоћи и другима да развију веру. Више се не трудим да променим свет.