Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПРИБЛИЖИМО СЕ БОГУ

Он ’пуни наша срца до ситости‘

Он ’пуни наша срца до ситости‘

Да ли је Јехови стало до нас или је равнодушан када види невоље које погађају људе? Оно што о томе сазнајемо из Светог писма испуњава наше срце топлином. Богу је и те како стало до сваког човека и жели да сви будемо срећни. Он сваког дана пружа обиље добрих ствари људима — чак и онима који му никада нису захвалили за то. Осмотримо шта је о томе рекао апостол Павле. (Прочитајте Дела апостолска 14:16, 17.)

Обраћајући се становницима Листре који нису служили Богу, Павле је рекао: „[Бог] је у прошлим нараштајима допустио да сви народи иду својим путевима, али ни тада вас није оставио без сведочанства о себи чинећи добро, дајући вам кишу с неба и плодоносна времена, пунећи ваша срца до ситости јелом и весељем.“ Како се то односило на Павлове слушаоце?

Становницима Листре није било тешко да увиде истинитост Павлових речи. Живели су на плодном, добро наводњеном подручју и бавили се пољопривредом. Али Павле их је подсетио на то да им Бог даје кишу и плодоносна времена. Дакле, свака обилна жетва и сваки укусан оброк био је израз Божје доброте.

У Павловим речима се крију важне поуке о Јехови Богу.

Јехова нам је дао слободну вољу. Павле је рекао да је Јехова дозволио свим народима да „иду својим путевима“. У једном приручнику за превођење Библије стоји да овај израз може значити „да раде оно што им је драго“ или „да чине оно што мисле да је најбоље“. Јехова никога не приморава да му служи. Он нас је обдарио слободном вољом — способношћу да сами бирамо како ћемо живети (Поновљени закони 30:19).

Јехова жели да га упознамо. Он нас није „оставио без сведочанства“, објаснио је Павле. Према раније поменутом приручнику, овај израз се може превести и на следећи начин: „Он је јасно показао људима какав је он Бог.“ Све што је Бог створио гласно сведочи о његовим ’невидљивим својствима‘, као што су доброта, мудрост, моћ и љубав (Римљанима 1:20). Јехова је у Библији открио много тога о себи (2. Тимотеју 3:16, 17). Зар није очигледно да он жели да га упознамо?

Бог сваког дана пружа обиље добрих ствари људима — чак и онима који му никада нису захвалили за то

Јехова жели да будемо срећни. Он ’пуни наша срца до ситости јелом и весељем‘, рекао је Павле. Чак и грешник који не служи Јехови може уживати у храни до ситости и може донекле бити срећан. Међутим, Бог жели да пронађемо праву срећу која је непролазна. То је могуће само ако сазнамо истину о њему и у складу с њом поступамо (Псалам 144:15; Матеј 5:3).

Ми сваког дана осећамо Јеховину доброту. Да ли бисте желели да сазнате више о томе како можете показати захвалност Богу који ’пуни наша срца до ситости јелом и весељем‘?

Предлог за читање библије у јулу:

Дела апостолска 11–28