Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПРИБЛИЖИМО СЕ БОГУ

Јехова „није пристран“

Јехова „није пристран“

Да ли сте некада били жртва дискриминације? Да ли вам је икада због боје коже, порекла или социјалног статуса одбијена молба, ускраћено неко право или сте доживели неке друге непријатности? Свакако нисте једини. Али, постоји и добра вест: Иако су такве неправде данас уобичајене на земљи, на небу од њих нема ни трага. „Бог није пристран“, рекао је апостол Петар с потпуним поверењем. (Прочитајте Дела апостолска 10:34, 35.)

Он је те речи изговорио на веома необичном месту — у кући нејеврејина Корнелија. Петар, који је пореклом Јеврејин, живео је у време када су Јевреји сматрали да су остали народи нечисти и нису желели да ишта имају с њима. Како се онда нашао у Корнелијевој кући? Једноставно речено, Јехова га је тамо послао. Петар је од Бога добио визију у којој је чуо: „Не зови поганим оно што је Бог очистио.“ Он није знао да је дан раније и Корнелије имао визију у којој му је анђео рекао да позове Петра (Дела апостолска 10:1-15). Када је Петар разумео да је све то водио Јехова, изговорио је те значајне речи.

„Сад заиста схватам да Бог није пристран“, рекао је Петар (Дела апостолска 10:34). Грчка реч која је овде преведена са „пристран“ дословно значи „онај који гледа лица“. Један библиста то овако објашњава: „Можемо замислити судију који видевши човека не доноси пресуду на основу чињеница, већ на основу тога да ли му се тај човек допада или не.“ Међутим, Бог не гледа лица, то јест ниједан човек му није дражи од другог због припадности некој раси или народу, због социјалног статуса и томе слично.

Јехова гледа шта је у нашем срцу (1. Самуилова 16:7; Пословице 21:2). Петар је о њему још рекао: „Из сваког народа прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно“ (Дела апостолска 10:35). Онај ко се боји Бога заправо га поштује, одаје му част и узда се у њега. Не жели да учини нешто чиме би га разочарао. Чинити оно што је праведно значи свесно радити оно што је исправно у Божјим очима. Јехови је драг човек чије срце је пуно страхопоштовања према њему и који чини оно што је добро (Поновљени закони 10:12, 13).

Када Јехова гледа људе, он види само једну расу — људску расу

Ако осећате болне последице дискриминације и предрасуда, сигурно ћете наћи утеху у ономе што је Петар рекао о Богу. Јехова привлачи људе из свих народа (Јован 6:44; Дела апостолска 17:26, 27). Он услишава молитве својих слугу без обзира на њихову расу, националност и социјални статус (1. Краљевима 8:41-43). Можемо бити уверени да када Јехова гледа људе, он види само једну расу — људску расу. Да ли бисте желели да сазнате више о нашем непристраном Богу?

Предлог за читање Библије у јуну:

Јован 17-21Дела апостолска 1-10