Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је Бог одговоран за природне катастрофе?

Да ли је Бог одговоран за природне катастрофе?

ШТА ЉУДИ КАЖУ: „Бог влада светом, што значи да он проузрокује природне катастрофе. Дакле, сигурно је окрутан.“

ШТА СВЕТО ПИСМО КАЖЕ: „Цео свет је у власти Злога“ (1. Јованова 5:19). Ко је „Зли“? У Светом писму се објашњава да је то Сатана (Матеј 13:19; Марко 4:15). Да ли је то логично? Размислите о следећем: Ако Сатана влада светом, онда он утиче на људе да буду себични, похлепни и ускогруди као он. Зар то није логично објашњење због чега се људи тако безобзирно понашају према свему што их окружује на земљи? Многи стручњаци упозоравају да загађивање околине утиче на природне непогоде — тако што их проузрокује, погоршава или доприноси томе да их људи теже подносе.

Зашто онда Бог дозвољава Сатани да има толики утицај? Да бисмо дошли до одговора, морамо се вратити на сам почетак историје човечанства, када су се наши прародитељи побунили против Бога као Владара. Од тада већина људи иде њиховим стопама. Због одбацивања Божје власти, свет је доспео у руке Божјег непријатеља, Сатане. Зато је Исус рекао да је Сатана „владар света“ (Јован 14:30). Да ли ће Сатана владати заувек? Никако.

Јехова * није равнодушан на патње које Сатана проузрокује. Штавише, веома га погађа људска патња. На пример, у Библији је записано како се Бог осећао када су израелски народ задесиле недаће: „У свим невољама њиховим и он је осећао бол“ (Исаија 63:9). Због своје милости, Бог је већ предузео нешто да би окончао окрутну власт Сатане, која неће још дуго трајати. Поставио је свог Сина, Исуса Христа, да заувек влада као праведни Краљ.

ЗАШТО ЈЕ ОДГОВОР ВАЖАН ЗА НАС: Иако Сатанина владавина није заштитила људе од природних непогода, Исусова власт ће то урадити. Исус Христ је једном заштитио своје ученике током снажне олује. У Библији пише: „Запретио [је] ветру и рекао мору: ’Умири се! Умукни!‘ И ветар је утихнуо и настала је потпуна тишина.“ Ученици су тада рекли: „Ко је овај, да га чак ветар и море слушају?“ (Марко 4:37-41). Тај догађај нас уверава да ће Исус бринути о свим послушним људима када буде владао као Краљ (Данило 7:13, 14).

^ одл. 5 Свето писмо открива да је Јехова Божје име.