Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ускрсење Исуса Христа доноси живот!

Ускрсење Исуса Христа доноси живот!

ИСУСОВО ускрсење није само један древни догађај који нема никакво значење за нас данас. Апостол Павле је следећим речима истакао колико је оно важно: „Чињеница је да је Христ ускрснуо из мртвих, он је првина од оних који су умрли. Јер пошто је смрт дошла посредством човека, и ускрсење мртвих долази посредством човека. Јер као што у Адаму сви умиру, тако ће и у Христу сви оживети“ (1. Коринћанима 15:20-22).

Исус је ускрснуо 16. нисана 33. н. е., на дан када су Јудејци у светилишту у Јерусалиму приносили Јехови Богу првине пожњевеног рода земље. Тиме што је Исуса назвао првином, Павле је указао на то да постоје и други који ће бити враћени у живот.

Павле надаље објашњава шта је Исусово ускрсење омогућило. „Пошто је смрт дошла посредством човека“, рекао је он, „и ускрсење мртвих долази посредством човека.“ Грех и несавршеност смо наследили од Адама и због тога сви умиремо. Међутим, тиме што је дао свој савршен живот као откупнину, Исус је омогућио да људи ускрсну и буду ослобођени ропства греху и смрти. Павле је то у Римљанима 6:23 лепо сажео следећим речима: „Плата за грех је смрт, а Божји дар је вечни живот преко Христа Исуса, нашег Господа.“

Сам Исус Христ је објаснио зашто су његова смрт и ускрсење значајни за нас. Указујући на себе, рекао је: „Син човечји мора бити подигнут, да би свако ко верује у њега имао вечни живот. Јер Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:14-16).

Замислите само — вечни живот без бола, патње и туге! (Откривење 21:3, 4). Ко то не би пожелео? Један библиста је то овако описао: „Премда нас гробља подсећају на пролазност живота, ускрсење нас уверава у пролазност смрти.“ Управо тако, ускрсење Исуса Христа доноси живот!