Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПРИБЛИЖИМО СЕ БОГУ

„Која је прва од свих заповести?“

„Која је прва од свих заповести?“

Шта је потребно да бисмо угодили Богу? Да ли постоји неки бескрајан списак правила којих се морамо држати? На срећу, није тако. Према речима Божјег Сина, Исуса Христа, оно што Бог од нас тражи може се сажети у једну једину реч. (Прочитајте Марка 12:28-31.)

Осмотримо најпре околности у којима је Исус изговорио те речи. Поучавао је у храму 11. нисана, неколико дана пре своје смрти. Његови непријатељи су покушали да га надмудре постављајући нека спорна питања. Сваки пут би након његовог одговора остали без текста. Затим су Исусу поставили следеће питање: „Која је прва од свих заповести?“ (стих 28).

То је било проблематично питање. Неки Јудејци су водили расправу о томе која је од преко 600 одредби Мојсијевог закона прва или најважнија. Други су по свему судећи тврдили да су сви закони једнако важни и да је погрешно некима придавати већи значај. Како ће Исус одговорити на то питање?

Исус у свом одговору није поменуо само једну већ две заповести. Као прво, он је рекао: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом и свом својом снагом“ (стих 30; Поновљени закони 6:5). Изрази „срце“, „ум“, „душа“ и „снага“ преклапају се у свом значењу. * У суштини, ова заповест значи: Јехову морамо волети целим својим бићем, свим оним што знамо и имамо. Једна библијска енциклопедија објашњава то овако: „Бога треба волети потпуно и безусловно.“ Ако тако волимо Бога, даваћемо све од себе да сваки дан живимо на начин који радује његово срце (1. Јованова 5:3).

Као друго, Исус је рекао: „Воли свог ближњег као самог себе“ (стих 31; Левитска 19:18). Љубав према Богу и ближњем не иду једна без друге. Љубав према другима проистиче из љубави према Богу (1. Јованова 4:20, 21). Ако волимо ближње као себе, опходићемо се с њима онако како бисмо желели да се они опходе с нама (Матеј 7:12). Тако ћемо показати да волимо Бога, који је и нас и њих створио по својој слици (Постанак 1:26).

Све што Јехова тражи од својих слугу може се сажети у једну једину реч: љубав

Колико су важне заповести да волимо Бога и ближње? „Друге заповести веће од ових нема“, рекао је Исус (стих 31). Према запису из другог јеванђеља, Исус је рекао да се све друге заповести темеље на овим двема заповестима (Матеј 22:40).

Није тешко угодити Богу. Све што он тражи од нас може се сажети у једну једину реч: љубав. Љубав је увек била — и увек ће бити — суштина правог обожавања Бога. Али љубав се не огледа само у речима или осећањима већ и у делима (1. Јованова 3:18). Сазнајте како можете развијати и показивати љубав према Јехови, који је у Библији описан следећим речима: „Бог је љубав“ (1. Јованова 4:8).

Предлог за читање Библије у марту:

Марко 9-16Лука 1-6

^ одл. 6 У Светом писму „душа“ означава целокупну личност. Дакле, „душа“ обухвата „срце“, „ум“ и „снагу“.