Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПИТАЊА ЧИТАЛАЦА

Да ли је Исус обећао злочинцу живот на небу?

Да ли је Исус обећао злочинцу живот на небу?

То питање се поставља јер је Исус злочинцу који је погубљен с њим обећао да ће живети у рају. Рекао му је: „Заиста, кажем ти данас, бићеш са мном у рају“ (Лука 23:43). Запазите да Исус није рекао где ће бити рај. Да ли је мислио да ће злочинац бити с њим на небу?

Осмотримо најпре да ли је злочинац испуњавао услове за живот на небу. Људи који имају такву наду крштени су у води и светим духом, чиме су постали духом рођени Исусови ученици (Јован 3:3, 5). Такође су морали да ускладе живот с Божјим моралним мерилима и развију особине као што су поштење, беспрекорност и саосећање (1. Коринћанима 6:9-11). Поред тога, неопходно је да остану верни Богу и Христу до краја свог живота на земљи (Лука 22:28-30; 2. Тимотеју 2:12). Само ако испуне те услове, показују да су достојни да буду ускрснути на небу и да им се повери озбиљна одговорност — да са Христом хиљаду година служе као свештеници и краљеви над човечанством (Откривење 20:6).

Међутим, човек који је погубљен са Исусом живео је као злочинац и умро је као злочинац (Лука 23:32, 39-41). Истина, показао је поштовање према Исусу када му је рекао: „Сети ме се кад дођеш у своје краљевство“ (Лука 23:42). Па ипак, он није био крштен, духом рођен Исусов ученик нити је својим поступцима у животу показао беспрекорност и верност. Да ли би било логично да му Исус обећа да ће бити краљ на небу заједно с његовим верним следбеницима, који су доказали своју беспрекорност? (Римљанима 2:6, 7).

Ево једног примера: Ако би неко украо новац од вас а затим тражио да му опростите, можда бисте одлучили да га не тужите. Али да ли бисте му препустили ваш посао или бригу о вашој породици? Такве одговорности бисте поверили само онима којима потпуно верујете. Слично томе, они који имају наду да ће живети на небу морају доказати да су достојни поверења и да ће се држати Божјих праведних мерила док буду владали над човечанством (Откривење 2:10). Злочинац није пружио такав доказ иако се по свему судећи у последњем тренутку искрено покајао.

Међутим, неки сматрају да је Исус рекао злочинцу да ће бити с њим на небу тог истог дана. То не би било могуће будући да ни сам Исус није одмах отишао на небо. Он је наредна три дана био „у срцу земље“ — у гробу (Матеј 12:40; Марко 10:34). Чак и након што је ускрснуо, остао је на земљи 40 дана пре него што је узашао на небо (Дела апостолска 1:3, 9). Дакле, злочинац није могао бити на небу са Исусом тог истог дана.

У ком рају ће онда злочинац бити? Када ускрсне, он ће бити у земаљском Рају над којим ће Исус владати (Дела апостолска 24:15; Откривење 21:3, 4). Јеховини сведоци ће вам радо помоћи уколико желите да сазнате више о том Рају и о ономе што Бог очекује од нас.