Пређи на садржај

Пређи на садржај

 БИБЛИЈА МЕЊА ЖИВОТЕ

„Напокон сам пронашао праву слободу“

„Напокон сам пронашао праву слободу“
  • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1981.
  • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ
  • У ПРОШЛОСТИ: БУНТОВНИ ТИНЕЈЏЕР

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Рођен сам у Маундсвилу, мирном градићу покрај реке Охајо на северу Западне Вирџиније, као друго од четворо деце. Пошто је било три дечака, у кући је ретко кад било досадно. Моји родитељи су напорно радили, били су поштени и волели су друге људе. Нисмо били богати, али смо увек имали оно што нам је требало. Као Јеховини сведоци, родитељи су се трудили да у нас усаде библијска начела.

Међутим, већ у тинејџерским годинама почеле су да ме привлаче ствари које нису биле у складу с оним чему сам поучаван. Сумњао сам у то да живот по библијским начелима може бити смисаон и испуњен. Мислио сам да је апсолутна слобода једини пут до истинске среће. Недуго затим, престао сам да идем на састанке Сведока. Старији брат и млађа сестра су се попут мене побунили против оног чему смо поучавани. Иако су се родитељи својски трудили да нам помогну, ми смо то одбацивали.

Нисам увиђао да ће ме „слобода“ коју сам желео заправо одвести у окове зависности. Када сам се једног дана враћао из школе, друг ми је понудио цигарету и ја сам узео. Од тада већину порока нисам одбио. С временом сам почео да користим дрогу и алкохол и да живим неморално. Наредних неколико година, постепено сам прелазио на јаче дроге и постао њихов роб. Тонуо сам све дубље у своју зависност, па сам почео да продајем дрогу како бих финансирао своје пороке.

Колико год да сам се трудио да угушим своју савест, она ме је непрестано подсећала на то да сам изабрао погрешан начин живота. Ипак, сматрао сам да нема повратка јер је штета већ начињена. Иако сам на журкама и концертима био окружен људима, често сам се осећао усамљено и депресивно. Понекад бих се сетио колико су моји родитељи  племенити и добри и питао се како сам ја одлутао тако далеко.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

Иако сам ја дигао руке од себе, други нису. Родитељи су ме 2000. године позвали на обласни конгрес Јеховиних сведока. Премда нерадо, пристао сам да дођем. На моје изненађење, то су учинили и моја сестра и старији брат.

На конгресу сам одједном схватио да сам пре око годину дана на истом месту био на рок концерту. Разлика коју сам запазио покренула је моје најдубље емоције. На концерту је објекат био пун смећа и дуванског дима. Присутни су углавном били груби, а музика је преносила депресивну поруку. Али на конгресу сам био окружен истински срећним људима који су ме срдачно дочекали иако ме нису видели годинама. Све је било чисто, а износила се порука наде. Видевши позитиван утицај библијске истине, запитао сам се зашто сам је уопште одбацио! (Исаија 48:17, 18).

„Библија ми је дала снагу да престанем да користим и продајем дрогу и да постанем користан члан друштва“

Одмах након тог конгреса, одлучио сам да се вратим у скупштину. Брат и сестра, такође подстакнути оним што су доживели на конгресу, донели су исту одлуку. Све троје смо почели да проучавамо Библију.

Библијски стих који је посебно утицао на мене био је из Јаковљеве 4:8, где пише: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама.“ Схватио сам да је неопходно да доведем свој живот у ред да бих могао да се приближим Богу. Између осталог, морао сам да оставим цигарете, дрогу и алкохол (2. Коринћанима 7:1).

Прекинуо сам контакт са старим друштвом и пронашао нове пријатеље међу Јеховиним сведоцима. Велика помоћ ми је био старешина који је са мном проучавао Библију. Редовно ме је звао и често је свраћао да види како сам. До дан-данас је један од мојих најбољих пријатеља.

На пролеће 2001, брат, сестра и ја смо се крстили у знак предања Богу. Можете замислити радост мојих родитеља и верног млађег брата када се наша породица поново ујединила у служењу Јехови.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Некада сам сматрао да библијска начела сувише ограничавају, али сада на њих гледам као на непроцењиву заштиту. Библија ми је дала снагу да престанем да користим и продајем дрогу и да постанем користан члан друштва.

Имам част да будем део међународне породице Јеховиних слугу. Они искрено воле једни друге и уједињени су у служењу Богу (Јован 13:34, 35). Међу тим људима пронашао сам један велики благослов — своју жену, Адријен, коју много волим и ценим. Нас двоје смо веома срећни због тога што заједно служимо нашем Створитељу.

Више не водим себичан начин живота, већ као волонтер проводим пуно времена поучавајући друге да извуку корист из Божје Речи. То ми доноси највећу срећу у животу. С потпуним уверењем могу рећи да ми је Библија променила живот. Напокон сам пронашао праву слободу.