Пређи на садржај

Пређи на садржај

Помагање другима

Помагање другима

„Ко има благонаклоно око, биће благословљен, јер од свог хлеба даје сиромаху.“ (ПОСЛОВИЦЕ 22:9)

Због чега неки славе Божић?

Неки желе да опонашају Исуса који је помагао сиромашнима, болеснима и намученима. Они сматрају да је најбоље време за то Божић, када добротворне установе обично у већој мери сакупљају прилоге.

Зашто очекивања остају неиспуњена?

Током празника су многи људи превише заокупљени куповином, забавом и посећивањем пријатеља и породице. Због тога им преостаје мало времена, снаге и новца да се посвете сиромашнима и угроженима, осим што можда дају новчани прилог за њих.

Која библијска начела могу помоћи?

Не ускрати добра онима којима је потребно, кад руком својом то можеш учинити“ (Пословице 3:27). Људи који су сиромашни, гладни или их погађају друге невоље не пате само у време Божића. Ако запазимо да је некоме потребна помоћ а ми му „руком својом“ можемо помоћи, зашто бисмо чекали неки празник? Добра и самилосна дела ће бити награђена.

„Сваког првог дана у недељи нека свако од вас у свом дому ставља на страну и скупља колико може“ (1. Коринћанима 16:2). Апостол Павле је овај савет дао првим хришћанима који су желели да помогну сиромашнима. Можемо ли ’стављати на страну‘, то јест издвајати новац који ћемо редовно давати појединцима или некој организацији која ће то мудро употребити? На тај начин ћемо у складу с нашим могућностима бринути о онима којима је потребна помоћ.

Не заборављајте чинити добро и делити с другима, јер се таквим жртвама угађа Богу“ (Јеврејима 13:16). Занимљиво је да поред тога што ’делимо с другима‘, треба и да ’чинимо добро‘, то јест да им помажемо. На пример, мудри родитељи уче децу да помажу старијима око свакодневних послова и да охрабре болесне тако што би им написала неку лепу реч, посетила их или позвала телефоном. Такође их подстичу да се друже с децом која су сиромашна или хендикепирана. Деца тако уче да буду добра и великодушна целе године.

Мудри родитељи уче децу да помажу старијима, болеснима и деци која имају неки хендикеп. Деца тако уче да буду добра и великодушна целе године