Пређи на садржај

Пређи на садржај

Прво питање: Да ли мој живот има неку сврху?

Прво питање: Да ли мој живот има неку сврху?

РОЗАЛИНД, која је одрасла у Енглеској, осећала је неутољиву жеђ за знањем. Такође је желела да помаже људима. Када је завршила школу, пронашла је цењен посао који је обухватао бригу о бескућницима, а помагала је и особама са хендикепом и поремећајима учења. Иако је имала посао који ју је испуњавао и била материјално обезбеђена, она каже: „Годинама сам се питала: ’Зашто постојимо? Која је сврха живота?‘“

Зашто се јавља то питање?

За разлику од животиња, људи су разумна бића. Имамо способност да учимо из прошлости, планирамо будућност и да трагамо за смислом живота.

Како неки одговарају?

Многи сматрају да је сврха живота проналажење среће путем стицања богатства и славе.

Које гледиште стоји иза тог одговора?

Ми сами одређујемо шта треба да нам буде најважније у животу. Наше жеље су важније од Божје воље.

Шта Библија каже?

Краљ Соломон је стекао огромно богатство и приуштио себи многе ужитке, али је увидео да се у томе не налази прави смисао. Разумевши шта је сврха живота, написао је: „Закључак свега што си чуо јесте ово: Бој се истинитог Бога и држи се његових заповести. Јер то је сва дужност човеку“ (Проповедник 12:13). Шта значи држати се Божјих заповести?

Божја намера за људе, између осталог, јесте да се радују животу. Соломон је рекао: „Нема за човека ништа боље него да једе и да пије и да му душа ужива у добру  од труда његовог. Видео сам да и то долази из руке истинитог Бога“ (Проповедник 2:24).

Бог такође жели да волимо своју породицу и бринемо о њој. Ево неких једноставних, практичних савета за сваког члана породице.

Примењивање тих библијских начела може нам донети срећу и задовољство. Међутим, најважније је да што више научимо о нашем Створитељу и приближимо му се као пријатељу. Штавише, Библија нас позива: „Приближите се Богу.“ Затим нам обећава: „Он ће се приближити вама“ (Јаковљева 4:8). Ако прихватимо тај позив, наш живот ће имати прави смисао.

Розалинд, поменута на почетку, сматра да је пронашла сврху живота. Можете прочитати шта она каже да јој је помогло у томе у чланку под насловом „Библија мења животе“.