Пређи на садржај

Пређи на садржај

Треће питање: Зашто Бог допушта да патим?

Треће питање: Зашто Бог допушта да патим?

ИЈАНОВ отац је много пио. Иако је Ијан у материјалном погледу имао све што му је било потребно, у емотивном погледу му је недостајала подршка оца. „Никада га нисам много волео, највише због тога што је пио и због тога како се опходио према мојој мајци“, каже Ијан. Када је био мало старији, почео је да доводи у питање постојање Бога. ’Ако Бог заиста постоји‘, размишљао је, ’зашто допушта да људи пате?‘

Зашто се јавља то питање?

Чак и ако у животу немате тако тешке проблеме, можда вас као правдољубиву особу погађа патња недужних људи. Међутим, питање зашто постоји патња добија посебан значај када попут Ијана лично доживите невољу или када се неко вама драг разболи или умре.

Како неки одговарају?

Неки сматрају да Бог допушта патњу да би нас поучио понизности и саосећајности. Други верују да је патња казна за грехе учињене у претходном животу.

Које гледиште стоји иза тих одговора?

Бог је окрутан и не мари за људску патњу. Зато га је тешко волети.

Шта Библија каже?

Библија јасно каже да Бог није крив за људску патњу. „Кад је у кушњи, нека нико не говори: ’Бог ме искушава.‘ Јер се Бог не може искушавати злим стварима нити он икога злом искушава“ (Јаковљева 1:13). Штавише, тврдња да је Бог одговоран за патњу није у складу с библијским описом Божје личности. Зашто се то може рећи?

Љубав је једна од Божјих главних особина (1. Јованова 4:8). Да би се истакла та чињеница, у Библији се његова осећања упоређују са осећањима мајке према беби. Бог поставља питање: „Може ли жена заборавити дете које је дојила и не смиловати се сину утробе своје?“ Затим додаје: „А ако би га она и заборавила, ја тебе нећу заборавити“ (Исаија 49:15). Можете  ли замислити да мајка намерно повређује дете које воли? Наравно да не, јер ће брижан родитељ учинити све да ублажи дететов бол. Исто тако, Бог не наноси патњу недужним људима (Постанак 18:25).

Међутим, недужни људи ипак пате. Можда се питате: ’Ако је Богу стало до нас и ако је свемоћан, зашто не уклони узроке патње?‘

Бог с добрим разлозима допушта да патња још увек постоји. Осмотримо само један од њих. Најчешће патњу проузрокују сами људи. Многи насилници и тирани који угрожавају друге не желе да се промене. Да би уклонио један од основних узрока патње, Бог ће морати да уништи те људе.

Апостол Петар објашњава зашто Бог још није уништио оне који чине зло: „Јехова не касни с испуњењем свог обећања, као што неки мисле да касни, већ је стрпљив с вама јер не жели да ико пропадне, већ да сви дођу до покајања“ (2. Петрова 3:9). Стрпљење које показује Јехова Бог одраз је његове љубави и милосрђа.

Међутим, Јехова Бог ће ускоро нешто предузети. Он ће ’узвратити невољу онима који наносе невољу‘ недужнима. Сви који проузрокују патњу биће „кажњени вечном пропашћу“ (2. Солуњанима 1:6-9).

Ијан о коме смо говорили на почетку пронашао је уверљиве одговоре на своја питања о патњи. То је променило његов поглед на живот. Прочитајте његову причу у следећем чланку под насловом „Библија мења животе“.