Пређи на садржај

Пређи на садржај

  Упознајмо Божју Реч

Да ли ће Бог успоставити власт над целим светом?

Да ли ће Бог успоставити власт над целим светом?

У овом чланку се износе питања о којима сте можда размишљали и наводи се где можете пронаћи одговоре у својој Библији. Јеховиним сведоцима ће бити драго да заједно с вама размотре та питања.

1. Зашто је човечанству потребна светска власт?

Данас су проблеми човечанства често светских размера. У неким земљама, већина људи је сиромашна и потлачена. У другим многи изгледа имају више него што им је потребно. Само би власт која управља целим светом могла праведно расподелити природна богатства. (Прочитајте Проповедника 4:1; 8:9.)

2. Коме би могла бити поверена светска власт?

Идеја о постојању светског владара није популарна јер ниједан човек није дорастао том задатку. Нико не може имати подршку свих. Поред тога, постоји ли човек кога власт не би искварила? Помисао на неког окрутног светског владара заиста је застрашујућа. (Прочитајте Пословице 29:2 и Јеремију 10:23.)

Јехова Бог је изабрао свог Сина, Исуса Христа, да заувек влада над човечанством (Лука 1:32, 33). Њему живот на земљи није стран. Док је живео међу људима, он је лечио болесне, поучавао кротке и проводио време с децом (Марко 1:40-42; 6:34; 10:13-16). Зато је Исус идеалан Владар. (Прочитајте Јована 1:14.)

 3. Да ли је светска власт могућа?

Бог је поставио свог Сина да с неба влада над земљом (Данило 7:13, 14). Као што један данашњи владар не живи у сваком граду над којим влада, тако ни Исус не мора бити дословно присутан на земљи да би владао над човечанством. (Прочитајте Матеја 8:5-9, 13.)

Да ли ће сви прихватити Исусову власт? Не, већ само људи који воле оно што је добро. Јехова ће са земље одстранити оне који одбацују брижног и праведног Владара ког је он поставио. (Прочитајте Матеја 25:31-33, 46.)

4. Шта ће учинити светски Владар?

Као што пастир окупља овце, Исус већ сада сакупља кротке људе из свих народа и поучава их да испољавају љубав попут Бога (Јован 10:16; 13:34). Ти људи свесрдно подупиру Исуса и његову власт (Псалам 72:8; Матеј 4:19, 20). Исусови верни поданици широм света уједињено објављују да је Исус постао Краљ. (Прочитајте Матеја 24:14.)

Исус ће ускоро искористити своју моћ да човечанству донесе олакшање од искварених власти. Неке од својих верних поданика изабрао је да заједно с њим владају с неба као краљеви (Данило 2:44; 7:27). Под Исусовим Краљевством, земља ће бити пуна знања о Јехови и на њој ће поново бити рај какав је постојао на почетку људске историје. (Прочитајте Исаију 11:3, 9 и Матеја 19:28.)