Пређи на садржај

Пређи на садржај

Корупција — колико је раширена?

Корупција — колико је раширена?

„Фирма у којој радим обавља одређене услуге за локалну власт. Често на исплату чекамо два или три месеца. Међутим, пре извесног времена позвао ме је један представник власти. Понудио се да убрза исплату — под условом да добије део новца.“ (ЈОВАН *)

ДА ЛИ сте икада били жртва корупције? Можда не тако директно као што је описано у уводу. Па ипак, нема сумње да корупција погађа све нас.

У Индексу перцепције корупције за 2011, * који је објавила међународна организација Transparency International, „велика већина од 183 државе и територије добила је индекс мањи од 5 на скали од 0 (висока стопа корупције) до 10 (без корупције)“. Две године пре тога, та организација је признала да је годишњи извештај за 2009. показао да је корупцијом захваћен читав свет. „Очигледно је да ниједна област у свету није имуна на опасност од корупције.“

„Корупција је злоупотреба положаја ради личне користи. Она угрожава све чији живот, опстанак и срећа зависе од поштења оних који су на власти.“ (TRANSPARENCY INTERNATIONAL)

Понекад су последице корупције трагичне. На пример, у часопису Time речено је да су „корупција и немар“  барем делимично одговорни за велики број жртава разорног земљотреса на Хаитију 2010. Надаље је речено: „Зграде су ницале уз врло мало или нимало консултовања са инжењерима и уз одобрење подмитљивих државних инспектора.“

Да ли ће корупција икада бити искорењена? Да бисмо добили одговор на ово питање, најпре треба да разумемо основне узроке корупције. О томе ће бити речи у следећем чланку.

^ одл. 2 Име је промењено.

^ одл. 4 „Индекс перцепције корупције рангира земље на основу опажања раширености корупције у јавном сектору“ (Transparency International).