Пређи на садржај

Пређи на садржај

 Приближимо се Богу

„Прадавни је сео“

„Прадавни је сео“

„НИЈЕДАН човек никада није видео Бога“, пише у Библији (Јован 1:18). Божја појава је толико славна да га створење од крви и меса не може видети и остати живо (Излазак 33:20). Међутим, постоје записи о томе да је Јехова одређеним људима омогућио да у визији виде небеско подручје. Такву част имао је и пророк Данило. Оно што је видео без сумње га је испунило страхопоштовањем — а тако треба да утиче и на нас. Запазите како је он описао визију коју је добио. * (Прочитајте Данила 7:9, 10.)

„Прадавни.“ Титула „Прадавни“ указује на „онога ко постоји много времена“. Користи је једино пророк Данило (Данило 7:9, 13, 22). Колико дуго постоји Јехова? Пошто је он „Краљ вечности“, његово постојање сеже бескрајно у прошлост — и бесконачно у будућност (1. Тимотеју 1:17; Јудина 25). То нас уверава да је он безгранично мудар, јер Библија године доводи у везу с мудрошћу (Јов 12:12). Наравно, идеја о вечном постојању готово је непојмљива људском уму, који има своје границе. Али да ли треба да очекујемо да ћемо у потпуности разумети недостижно мудрог Бога? (Римљанима 11:33, 34).

Запазите да је Прадавни „сео“. Из ког разлога? Контекст нам помаже да то разумемо, јер се појављују речи као што су „Суд“ и „пресуда“ (Данило 7:10, 22, 26). Према томе, у визији Јехова седи у улози Судије. Коме ће судити? Народима земље, који су раније у Даниловој визији представљени зверима * (Данило 7:1-8). Какав је Јехова судија?

„Одећа му је била бела као снег, а коса на глави као чиста вуна.“ Бела боја је симбол праведности и чистоће. Природна вуна је обично беле боје и зато за косу која је попут вуне можемо рећи да је бела. Можете ли себи дочарати оно што је Данило видео — Судију беле косе, одевеног у снежнобелу одору? Ове живописне речи нас уверавају да су Јеховине пресуде праведне и мудре. Он је Судија који заслужује наше најдубље поштовање и поверење.

Он је Судија који заслужује наше најдубље поштовање и поверење

„Хиљаде хиљада служило му је, и десет хиљада по десет хиљада стајало је пред њим.“ Ко су ове небеске слуге? У Библији пише да су анђели ’Божје слуге‘ (Псалам 104:4). Божји анђели, којих можда има на стотине милиона, ревносно ’извршавају његову реч‘ и ’врше његову вољу‘ (Псалам 103:20, 21). Зар то није још један доказ Божје безграничне мудрости? Ко би осим Јехове могао да предводи и организује тако велику небеску војску, и то небројено много година?

Данилова визија буди у нама поверење у Јехову, Прадавног. Његове пресуде су праведне а његова мудрост улива поверење. Да ли бисте желели да сазнате како се можете приближити бескрајно мудром Богу?

Предлог за читање Библије у октобру:

Данило 4-12Осија 1- 14

^ одл. 3 Данило није стварно видео Бога, већ је Бог проузроковао да се у његовом уму створе упечатљиве слике. Потом је Данило описао оно што је видео служећи се стилским фигурама, као што је антропоморфизам — приписивање људских карактеристика Богу. Такви сликовити изрази нам помажу да боље разумемо какав је Бог и не треба их схватити дословно.

^ одл. 5 Више информација о Даниловој визији о зверима налази се у 9. поглављу књиге Обрати пажњу на Данилово пророчанство!, коју су издали Јеховини сведоци.