Пређи на садржај

Пређи на садржај

Крај корупције!

Крај корупције!

„Уздај се у Јехову, и држи се пута његовог [...] Кад зли буду истребљени, ти ћеш то гледати.“ (ПСАЛАМ 37:34)

ДА ЛИ се и ви попут многих људи плашите да ће корупције увек бити и да се она не може у потпуности искоренити? Такав страх је сасвим разумљив. Током историје, људи су испробали све могуће облике владавине. Па ипак, никада нису успели да у потпуности искорене корупцију. Можемо ли се надати времену када ће сви људи бити поштени?

Библија каже да можемо. Она нам открива да ће Бог ускоро предузети нешто како би окончао корупцију. На који начин? Путем свог небеског Краљевства које ће остварити корените промене на земљи. То је управо оно Краљевство, то јест царство, за које нас је Исус поучио да се молимо. У молитви коју многи називају Оченаш, он је рекао: „Да дође царство твоје; да буде воља твоја и на земљи“ (Матеј 6:10, Даничић–Караџић).

 О Владару тог Краљевства, Исусу Христу, Библија је прорекла: „Он [ће] избавити убогога који у помоћ зове, невољника и сваког ко помоћника нема. Сажалиће се на сиромаха и на убогога, и душе ће убогих спасти. Од тлачења и насиља откупиће душу њихову“ (Псалам 72:12-14). Значајно је да Исус саосећа са жртвама корупције и да ће учинити нешто како би тлачење престало. Зар то није утешно?

С тим саосећајним и моћним Владарем на челу, Божје Краљевство ће прекинути корупцију на земљи. Како? Тако што ће уклонити три узрока ове појаве.

Утицај греха

Данас се сви боримо са грешним склоностима које нас наводе да поступамо себично (Римљанима 7:21-23). Па ипак, постоје људи који желе да чине оно што је исправно. Они исказују веру у откупну вредност Исусове проливене крви, на основу које им могу бити опроштени греси * (1. Јованова 1:7, 9). Ти људи се могу надати благословима које ће добити захваљујући Божјем највећем чину љубави. О томе читамо у Јовану 3:16: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот.“

Бог ће учинити нешто заиста чудесно. У будућем новом свету, уклониће сваки траг греха и постепено помагати верним људима да постану савршени и праведни у његовим очима (Исаија 26:9; 2. Петрова 3:13). Грех више никада неће наводити људе да буду корумпирани. Под влашћу Божјег Краљевства, верни људи ће бити ослобођени корупције.

Утицај исквареног света

Нажалост, данас многи намерно тлаче друге. Искоришћавају сиромашне и оне у подређеном положају и такође утичу на друге да постану корумпирани попут њих. Библија такве људе упозорава: „Нека зли остави свој пут и неправедник своје мисли.“ Уколико се покају, Библија обећава да ће им Бог „великодушно опростити“ (Исаија 55:7).

Међутим, Бог ће морати да уклони оне који тврдоглаво одбијају да се промене. Путем његовог Краљевства обистиниће се библијско обећање: „Уздај се у Јехову, и држи се пута његовог [...] Кад зли буду истребљени, ти ћеш то гледати“ * (Псалам 37:34). Када нестану људи окорели у злу, верне Божје слуге више неће бити жртве корупције.

Утицај Сатане Ђавола

Највећи од свих окорелих грешника јесте Сатана Ђаво. На нашу радост, Јехова Бог ће ускоро ограничити његово деловање и спречити га да утиче на људе. На крају ће Бог уништити Сатану, тако да то монструозно биће више никада неће наводити људе да буду корумпирани.

Истина, идеја да ће Бог уклонити све узроке корупције многима делује нереално. Намећу се питања: ’Да ли Бог може да оствари такве промене? Ако може, зашто то већ није учинио?‘ Та питања су на месту а Библија нам пружа уверљиве одговоре на њих. * Позивамо вас да сами испитате шта она каже о блиској будућности, када ће корупцији доћи крај.

^ одл. 8 Више појединости о откупној вредности Исусове смрти може се наћи у 5. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.

^ одл. 12 Свето писмо открива да је Јехова Божје име.