Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је корупција нерешив проблем?

Зашто је корупција нерешив проблем?

„Човек влада над човеком на несрећу његову.“ (ПРОПОВЕДНИК 8:9)

ОВА реченица верно осликава историју људских власти, које су узрок неизрециве патње и јада. Иако је одувек било добронамерних људи који су настојали да створе праведније друштво, њихове намере су стално бивале осујећене због похлепе и корупције. Због чега је тако? Зашто је корупција данас нерешив проблем? Једноставно речено, због три штетна утицаја.

1. Грех

Библија отворено каже да смо сви „под грехом“ (Римљанима 3:9). Попут неизлечиве наследне болести, грех „пребива“ у нама. Он већ хиљадама година „краљује“ над човечанством и његов „закон“ непрестано делује у људима. Грешне склоности наводе многе да своје интересе ставе на прво место и да усмере живот на стицање материјалних ствари или власти, и то на рачун других (Римљанима 5:21; 7:17, 20, 23, 25).

 2. Искварени свет у ком живимо

Свет је прожет похлепом и себичношћу. У таквом окружењу, некима је тешко да буду другачији. Пошто их воде себичне амбиције, у њима се јављају глад за влашћу и снажна жеља да без потребе гомилају новац и имовину. Нажалост, не презају од непоштених поступака да би остварили своје циљеве. Такви људи се не одупиру штетним утицајима већ се ’поводе за мноштвом да чине зло‘ (Излазак 23:2).

3. Сатана Ђаво

Бунтовно духовно створење познато као Сатана „заводи цео свет“ (Откривење 12:9). Он ужива дa манипулише људима. Њихову природну жељу за удобношћу и материјалним благостањем вешто користи до те мере да постају непоштени.

Да ли то значи да смо само марионете у Сатаниним рукама — да му се не можемо одупрети док повлачи конце? У следећем чланку ћемо пронаћи одговор на то питање.