Пређи на садржај

Пређи на садржај

 Упознајмо Божју Реч

Како ће изгледати Судњи дан?

Како ће изгледати Судњи дан?

У овом чланку се износе питања о којима сте можда размишљали и наводи се где можете пронаћи одговоре у својој Библији. Јеховиним сведоцима ће бити драго да заједно с вама размотре та питања.

1. Шта је Судњи дан?

Као што приказује слика десно, многи људи замишљају да ће током Судњег дана милијарде душа бити доведене пред Божји престо да би им се судило по њиховим делима. Неке ће бити награђене животом на небу, а неке ће бити мучене у паклу. Међутим, према Библији, сврха Судњег дана је да се уклони неправда која погађа људски род (Псалам 96:13). Бог је поставио Исуса да буде Судија који ће човечанству донети правду. (Прочитајте Исаију 11:1-5 и Дела апостолска 17:31.)

2. Како ће Судњи дан донети правду?

Први човек, Адам, намерно се побунио против Бога и због тога је његово потомство постало подложно греху, патњи и смрти (Римљанима 5:12). Да би исправио ту неправду, Исус ће вратити у живот, то јест ускрснути милијарде људи. Књига Откривење каже да ће то бити током хиљадугодишње владавине Исуса Христа. (Прочитајте Откривење 20:4, 11, 12.)

Ускрснулима се неће судити на основу онога што су радили пре смрти, већ на основу тога како ће поступати када се открије садржај „свитака“ о којима се говори у 20. поглављу Откривења (Римљанима 6:7). Према речима апостола Павла, ’и праведници и неправедници‘ ће бити враћени у живот и добиће прилику да уче о Богу. (Прочитајте Дела апостолска 24:15.)

 3. Шта ће Судњи дан постићи?

Они који су умрли а претходно нису упознали Јехову Бога и служили му имаће прилику да се промене и чине добро. Тако ће њихово ускрсење бити „ускрсење живота“. Међутим, неки од оних који ускрсну неће хтети да упознају Јехову. Њихово ускрсење ће бити „ускрсење осуде“. (Прочитајте Јована 5:28, 29 и Исаију 26:10; 65:20.)

До краја хиљадугодишњег Дана суда, Јехова ће се побринути да послушни људи постану савршени, како је он у почетку и намеравао (1. Коринћанима 15:24-28). Заиста изванредна прилика за све оне који су послушни! Затим ће Бог ослободити из бездана Сатану Ђавола, који је тамо био заробљен тих хиљаду година. Тада ће људи последњи пут бити испитани јер ће Сатана поново покушати да их одврати од Јехове. Али они који се томе одупру живеће заувек на земљи. (Прочитајте Исаију 25:8 и Откривење 20:7-9.)

4. Да ли нас очекује још неки дан суда?

У Библији се изразом ’дан суда‘ указује и на догађај који ће окончати садашњи свет. Тај дан суда ће доћи изненада попут Потопа из Нојевих дана, којим је уништен тадашњи зао свет. Након предстојећег „уништења безбожника“, на земљи ће живети ново људско друштво у којем ће „праведност пребивати“. (Прочитајте 2. Петрову 3:6, 7, 13.)