Пређи на садржај

Пређи на садржај

Незавидан положај жена

Незавидан положај жена

„Када видим како жене пролазе у животу, просто не желим да одрастем.“ (ЗАХРА, 15 ГОДИНА, цитирана у француском издању часописа GEO)

РЕЧИ ове девојчице осликавају сурову стварност — широм света су многе жене током целог живота жртве насиља и дискриминације. Узмите у обзир следеће чињенице.

  • Дискриминација жена. Већина родитеља у Азији више цени мушку него женску децу. Према једном извештају Уједињених нација из 2011, процењује се да би у том делу света било 134 милиона жена више да није абортуса, чедоморства и запостављања женске деце.
  • Образовање. У целом свету, жене и девојчице чине две трећине оних који имају мање од четири разреда школе.
  • Сексуално искоришћавање. Преко 2,6 милијарди жена живе у земљама где силовање у браку још увек није кажњиво по закону.
  • Здравствена заштита. Због недостатка основне здравствене неге, у земљама у развоју у просеку свака два минута умре једна жена услед компликација у трудноћи или приликом порођаја.
  • Имовинска права. Премда жене обрађују више од половине светских усева, у многим државама оне немају законско право да поседују или наследе земљу.

Зашто су жене лишене тих основних права? У неким културама се поштују верска учења и обичаји који не само што допуштају малтретирање жена и насиље над њима, већ то и оправдавају. Следеће речи Индијке Чандре Рами Чопре, која ради као адвокат, цитиране су у једном француском дневном листу: „Сви верски закони имају нешто заједничко — подржавају дискриминацију жена.“

Да ли и ви тако мислите? Да ли сматрате да Библија, попут многих других верских књига, омаловажава жене? Неки би рекли да извесни библијски стихови одају такав утисак. Али како Бог о коме се говори у Библији заиста гледа на жене? Премда је реч о осетљивој теми, можемо добити одговор ако пажљиво и искрено размотримо оно што стоји у тој књизи.