Пређи на садржај

Пређи на садржај

 Приближимо се Богу

’Народи ће знати да сам ја Јехова‘

’Народи ће знати да сам ја Јехова‘

КАКО бисте се осећали да сте оптужени за злочин који нисте починили? Шта ако је тај злочин нанео велику патњу другима, укључујући и многе недужне људе? Сигурно бисте желели да скинете љагу са свог имена. Да ли знате да се Јехова Бог суочава са сличном ситуацијом? Данас многи погрешно окривљују Бога за неправду и патњу у свету. Да ли ће Јехова уклонити клевету са свог имена? Наравно да хоће. Размотримо шта пише у књизи пророка Језекиља. (Прочитајте Језекиља 39:7.)

„Нећу више дати да се моје свето име скрнави“, рекао је Јехова. Када га људи окриве за неправду, они скрнаве његово име. На који начин? У Библији, име често означава нечији углед. У једној књизи пише да се Божје име односи на „оно што се о њему зна — оно што је о себи открио; такође представља његову славу, а тако и његову част“. Шта знамо о Јехови када је у питању неправда? Он је мрзи. Такође, он саосећа са жртвама неправде * (Излазак 22:22-24). Када људи тврде да је Бог одговоран управо за оно на шта се згражава, они каљају његов углед. На тај начин, они ’презиру његово име‘ (Псалам 74:10).

Запазите да Јехова двапут указује на своје „свето име“ (стих 7). У Библији се Јеховино име често доводи у везу са изразима „свет“ и „светост“. Те речи носе мисао о одвојености и указују на чистоћу у најпотпунијем смислу. Јеховино име је свето зато што је он свет Бог — потпуно одвојен од свега што је грешно и нечисто. Да ли увиђате зашто се може рећи да они који окривљују Јехову за зло наносе најгору могућу срамоту његовом ’светом имену‘?

Главна тема Библије је Јеховина намера да путем свог Краљевства посвети своје име. То се нарочито види у књизи пророка Језекиља, у којој више пута наилазимо на следеће речи: ’Народи ће знати да сам ја Јехова‘ (Језекиљ 36:23; 37:28; 38:23; 39:7). Запазите да се у Библији не каже да ће народи имати избор. Они ће морати да сазнају ко је Јехова. Другим речима, Јехова намерава да предузме акцију како би приморао народе на овој планети да схвате да је он то што тврди да јесте — Јехова, Врховни Владар, чије име представља све оно што је свето и чисто.

Обећање које се често понавља, наиме то да ће народи знати ко је Јехова, заправо је добра вест за оне који ишчекују крај неправде и патње. Јехова ће ускоро испунити то обећање и уклонити сву срамоту са свог имена. Уклониће зло и оне који га чине, а заштитиће оне који признају његово име и показују поштовање према ономе што оно представља (Пословице 18:10). Да ли вас то подстиче да сазнате како се можете приближити Јехови, светом Богу, који „правду воли“? (Псалам 37:9-11, 28).

Предлог за читање Библије у септембру:

^ одл. 4 Видети чланак „Приближимо се Богу — Он воли правду“ у Стражарској кули од 1. новембра 2008.