Пређи на садржај

 Поучимо своју децу

Био је тврдоглав, али на крају је послушао

Био је тврдоглав, али на крају је послушао

ДА ЛИ си икада био тврдоглав и непослушан? * Можда си на телевизији гледао нешто за шта су ти мама и тата рекли да не смеш. Касније си можда размишљао о томе и било ти је жао што си то урадио. Један човек који у почетку није био послушан звао се Наман. Хајде да видимо како је научио да више не буде тврдоглав.

Замисли да живиш пре више од 3 000 година. Наман је важан заповедник сиријске војске. Навикао је да његови војници раде оно што им каже. Али он болује од тешке болести познате као губа. Зато има ружне ране на кожи које га сигурно много боле.

Наманова жена за слушкињу има девојчицу из Израела. Једног дана девојчица говори својој господарици о човеку по имену Јелисеј који живи у њеној домовини. Каже да он може да излечи Намана. Када Наман чује за то, истог часа жели да оде код Јелисеја. Носи са собом пуно поклона и путује у Израел са својим војницима. Најпре одлази код израелског краља да би му рекао зашто је дошао.

Јелисеј сазнаје за то и поручује краљу да пошаље Намана код њега. Када Наман стиже испред Јелисејеве куће, Јелисеј само шаље гласника да каже Наману да се седам пута окупа у реци Јордан и да ће тако оздравити. Шта мислиш како се Наман тада осећа?

 Он је љут. Тврдоглаво одбија да послуша Божјег пророка. Каже својим војницима: ’Код куће имамо боље реке па могу у њима да се окупам.‘ Наман се спрема да крене. Али да ли знаш шта га питају његови војници?— ’Да је пророк тражио од тебе нешто тешко, зар не би то учинио? Па зашто онде не учиниш тако једноставну ствар?‘

Наман прихвата њихов савет. Шест пута улази у реку и излази из ње. Седми пут излази из воде и запањено гледа своју кожу — болест је нестала! Оздравио је! Одмах путује 48 километара назад до Јелисејеве куће да би му захвалио. Нуди пророку скупоцене поклоне, али Јелисеј не жели да узме ништа.

Зато Наман тражи нешто од Јелисеја. Да ли знаш шта?— ’Дај ми мало земље, колико могу понети две мазге, да је понесем кући.‘ Да ли знаш зашто то тражи?— Наман каже да жели да из Израела, где живи Божји народ, понесе ту земљу и на њој принесе жртве Богу. Затим обећава да ће од сада обожавати само Јехову Бога! Више није тврдоглав већ жели да буде послушан правом Богу.

Да ли видиш како се можеш угледати на Намана?— Ако си некада тврдоглав попут њега, можеш се променити. Можеш прихватити помоћ да више не будеш тврдоглав.

Прочитај у својој Библији

^ одл. 3 Уколико читате с дететом, црта треба да вас подсети да застанете и подстакнете дете да се изрази.