Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библија мења животе

Библија мења животе

Библија мења животе

ЗАШТО је један човек одбацио вредности којима је поучаван од детињства и шта га је подстакло да им се врати? У коме је један младић пронашао оца за којим је чезнуо целог живота? Прочитајте шта они кажу о томе.

’Схватио сам да треба да се вратим Јехови‘ — ИЛИ КАЛИЛ

ГОДИНА РОЂЕЊА: 1976.

ЗЕМЉА РОЂЕЊА: КИПАР

У ПРОШЛОСТИ: БУНТОВНИ СИН

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА: Родио сам се на Кипру, али одрастао сам у Аустралији. Моји родитељи су Јеховини сведоци и они су дали све од себе да у мене усаде љубав према Јехови и његовој Речи, Библији. Међутим, у тинејџерским годинама сам почео да одбацујем њихову поуку. Искрадао сам се ноћу из куће да се нађем са друштвом. Крали смо кола и упадали у разне невоље.

У почетку сам те ствари радио у тајности из страха да не разочарам родитеље. Али касније је тај страх нестао. Моји пријатељи су били много старији од мене и нису волели Јехову, а то је лоше утицало на мене. На крају сам рекао родитељима да ме више не занима њихова вера. Стрпљиво су покушавали да ми помогну, али ја сам одбијао помоћ. То им је сломило срце.

Након што сам отишао од куће, почео сам да се дрогирам и чак да узгајам и продајем велике количине марихуане. Живео сам неморално и проводио доста времена у ноћним клубовима. Такође сам био нагле нарави. Када би неко рекао или урадио нешто што ми се не свиђа, мене би обузео бес, па бих викао на њега или га чак ударио. Заправо, радио сам све оно што су ме поучавали да као хришћанин не треба да радим.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ: Имао сам друга који се такође дрогирао а који је у детињству остао без оца. Постали смо блиски пријатељи и често смо остајали до касно и разговарали. У неколико таквих прилика, он ми се поверавао и причао о томе колико му недостаје отац. С обзиром на то да сам као дете био поучаван нади у ускрсење, говорио сам му о Исусу — о томе како је он ускрсавао мртве и обећао да ће то радити и у будућности (Јован 5:28, 29). „Замисли да поново видиш свог оца“, рекао сам му. „Сви бисмо могли живети вечно у Рају на земљи.“ То га је погодило у срце.

Понекад би он започео разговор о темама као што су последњи дани или доктрина о Тројству. Узео бих његову Библију и показао му разне стихове који откривају истину о Јехови Богу, Исусу и последњим данима (Јован 14:28; 2. Тимотеју 3:1-5). Што сам више свом другу причао о Јехови, више сам и са̂м размишљао о њему.

Полако али сигурно, семе библијске истине које је мировало у мом срцу — семе које су родитељи с трудом усађивали — почело је да клија. На пример, понекад када сам био на некој журки и узимао дрогу с друштвом, изненада бих се сетио Јехове. Многи моји другови су тврдили да воле Бога, али то се није видело по њиховом понашању. Пошто нисам желео да будем налик њима, схватио сам шта треба да урадим. Треба да се вратим Јехови.

Наравно, једно је знати шта треба да се ради, а сасвим друго то и урадити. Неке промене нису биле тако тешке, као на пример да престанем да се дрогирам. Такође сам прекинуо стара пријатељства и почео да проучавам Библију с једним хришћанским старешином.

Међутим, било је много тежих промена. Посебно ми је било тешко да контролишем нарав. Једно време бих успевао, али би се онда десило да направим исту грешку. После тога сам се осећао као да сам изгубљен случај. Био сам обесхрабрен и разговарао сам са старешином који је са мном проучавао. Он је био прави извор охрабрења јер је веома стрпљив и љубазан. Једном ми је предложио да у Стражарској кули прочитам чланак о томе колико је важно да не одустајемо. a Причали смо о корацима које могу да предузмем када ме обузме бес. Захваљујући том чланку и молитвама Јехови, постепено сам научио да контролишем своју нарав. У априлу 2000, крстио сам се као Јеховин сведок. Наравно, моји родитељи су били одушевљени.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО: Сада имам унутрашњи мир и чисту савест зато што више не прљам своје тело дрогом и неморалом. Било да радим, идем на хришћански састанак или уживам у рекреацији, много сам срећнији него пре. Имам позитиван став према животу.

Захвалан сам Јехови за родитеље који никада нису одустали од мене. Такође размишљам о Исусовим речима из Јована 6:44: „Нико не може доћи к мени ако га не привуче Отац, који ме је послао.“ Дирнут сам кад размишљам о томе да сам се Јехови вратио зато што ме је он привукао.

„Чезнуо сам за оцем“ — МАРКО АНТОНИО АЛВАРЕЗ СОТО

ГОДИНА РОЂЕЊА: 1977.

ЗЕМЉА РОЂЕЊА: ЧИЛЕ

У ПРОШЛОСТИ: ЧЛАН ХЕВИ МЕТАЛ БЕНДА

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА: Одрастао сам с мајком у Пунта Аренасу, лепом граду у Магелановом пролазу недалеко од најјужније тачке Јужне Америке. Моји родитељи су се разишли када сам имао пет година. Због тога сам се осећао напуштено и чезнуо сам за оцем.

Мајка је проучавала Библију с Јеховиним сведоцима и водила ме је на састанке у Дворану Краљевства. Међутим, осећао сам одбојност према састанцима и често бих беснео на путу до дворане. Са тринаест година сам потпуно престао да идем.

Тада се код мене већ развила љубав према музици и схватио сам да сам талентован. У својој петнаестој години, свирао сам хеви метал на музичким фестивалима, у баровима и на журкама. Дружио сам се с талентованим музичарима и то је у мени пробудило занимање за класичну музику. Почео сам да студирам музику на локалном конзерваторијуму. Са двадесет година сам се преселио у главни град, Сантијаго, како бих наставио са школовањем. И даље сам свирао у хеви метал бендовима.

Све то време мучило ме је осећање празнине. То сам покушао да ублажим тако што сам се опијао и дрогирао са члановима бенда, који су за мене били попут породице. Имао сам бунтован став, што се по мом изгледу и видело. Облачио сам се у црно, имао браду и пустио косу скоро до струка.

Због своје нарави сам се често тукао и имао проблема са законом. Једанпут сам под дејством алкохола напао групу наркодилера који су провоцирали мене и моје пријатеље. Добио сам такве батине да сам завршио с поломљеном вилицом.

Међутим, највећи бол су ми нанели најближи. Једног дана сам сазнао да ме је девојка годинама варала с најбољим другом, а сви моји другови су то крили од мене. То ме је дотукло.

Вратио сам се у Пунта Аренас где сам почео да дајем часове музике и свирам чело. Наставио сам да свирам и снимам песме с бендовима. Касније сам упознао лепу девојку по имену Сусан и почели смо да живимо заједно. Недуго затим, Сусан је приметила да ја не верујем у Тројство, док њена мајка верује. „Шта је онда истина?“, питала ме је. Рекао сам јој да сам сигуран да је учење о Тројству погрешно али да јој то не могу доказати из Библије. Али знао сам ко може. Споменуо сам јој да Јеховини сведоци знају истину из Библије. Онда сам урадио нешто што нисам радио годинама — помолио сам се Богу за помоћ.

Неколико дана касније, угледао сам човека који ми је деловао познато и питао сам га да ли је Јеховин сведок. Иако је за тренутак устукнуо због мог изгледа, љубазно ми је рекао када су састанци у Дворани Краљевства. Био сам уверен да је тај сусрет одговор на моју молитву. Отишао сам у дворану и сео у последњи ред како ме нико не би приметио. Међутим, препознали су ме многи који ме се сећају из времена када сам као дете долазио на састанке. Дочекали су ме тако срдачно и показали толико љубави да сам осетио невероватан мир. Било је то као да сам се вратио кући. Када сам препознао човека који ме је поучавао Библији док сам био мали, замолио сам га да поново проучава са мном.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ: Једног дана, прочитао сам Пословице 27:11, где пише: „Буди мудар, сине мој, и обрадуј ми срце.“ Одушевила ме је помисао да обичан смртник може да обрадује Створитеља свемира. Тада сам схватио да је Јехова отац за којим сам чезнуо целог живота.

Желео сам да угодим свом небеском Оцу и вршим његову вољу, али дуго сам био роб дроге и алкохола. Постале су ми јасне Исусове речи забележене у Матеју 6:24: „Нико не може робовати двојици господара.“ Борио сам се да начиним промене, а онда сам разумео начело из 1. Коринћанима 15:33: „Лоше друштво квари добре навике.“ Схватио сам да не могу прекинути са штетним навикама ако наставим да одлазим на иста места и дружим се са истим људима. Савет из Библије је био јасан: Морао сам предузети озбиљне мере да бих одбацио оно што ме наводи на грех (Матеј 5:30).

Због љубави према музици, напуштање света хеви метала била је најтежа одлука у животу. Али уз помоћ пријатеља из скупштине, на крају сам успео. Престао сам да се опијам и дрогирам. Такође сам се ошишао, обријао и више се нисам облачио само у црно. Када је Сусан чула да хоћу да скратим косу, радозналост ју је савладала. Рекла ми је: „Идем да видим шта има у тој Дворани Краљевства!“ Свидело јој се оно што је тамо видела и ускоро је и сама почела да проучава Библију. Касније смо се венчали. Крстили смо се као Јеховини сведоци 2008. и сада заједно с мојом мајком радосно служимо Јехови.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО: Напустио сам свет привидне среће и лажних пријатеља. Још увек волим музику, али сада сам избирљив. Користим своје искуство да помогнем породици и другима, нарочито младима, да увиде да већина ствари које овај свет нуди може деловати привлачно, али је у ствари ’све то смеће‘ (Филипљанима 3:8).

Праве пријатеље сам пронашао у хришћанској скупштини која је испуњена љубављу и миром. Изнад свега, пошто сам се приближио Јехови, напокон сам пронашао Оца.

[Фуснота]

a Тај чланак, под називом „Успети путем устрајности“, објављен је у издању од 1. фебруара 2000, на странама 4-6.

[Истакнути текст на 13. страни]

’Вратио сам се Јехови зато што ме је он привукао‘