Пређи на садржај

Пређи на садржај

 Библија мења животе

Библија мења животе

ЗАШТО је некадашњи полигамиста и противник Јеховиних сведока одлучио да и сам постане Сведок? Шта је покренуло пастора пентекосталне цркве да промени своја уверења? Шта је помогло жени с тешким детињством да победи осећање презира према себи и приближи се Богу? Зашто је заљубљеник у хеви-метал музику постао верник? Прочитајте следеће животне приче и сазнајте одговоре.

’Постао сам бољи супруг‘ — РИГОБЕР УЕТО

 • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1941.

 • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: БЕНИН

 • У ПРОШЛОСТИ: ПОЛИГАМИСТА, ПРОТИВНИК ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Рођен сам у великом граду Котону у Бенину. Одгајан сам као католик, али нисам редовно ишао у цркву. Многи католици из мог места имали су више жена, пошто је тада полигамија законом била дозвољена. С временом сам се оженио с четири жене.

Када је избила револуција 70-их година прошлог века, мислио сам да ће то донети добро мојој земљи. Свесрдно сам подржавао те промене и био сам политички активан. Револуционари нису волели Јеховине сведоке јер су они били политички неутрални. Био сам међу онима који су их прогонили. Када су њихови мисионари протерани из земље 1976, био сам сигуран да се никада неће вратити.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

Револуција се завршила 1990. На моје изненађење, мисионари Сведока су се убрзо појавили. Тада сам помислио да је Бог можда ипак с тим људима. Негде у то време, променио сам радно место. Један од нових колега био је Сведок и убрзо је почео да ми говори о својим веровањима. Показао ми је библијске стихове који описују Јехову као Бога љубави и правде (Поновљени закони 32:4; 1. Јованова 4:8). Допале су ми се те особине. Желео сам да сазнам више о Јехови па сам пристао да проучавам Библију.

Недуго после тога, почео сам да посећујем састанке Јеховиних сведока. Одушевила ме је искрена љубав међу њима — нису правили разлике због расне припадности и социјалног статуса. Што сам се више дружио са Сведоцима, било је све очигледније да су они прави Исусови следбеници (Јован 13:35).

Разумео сам да морам напустити католичку веру ако желим да служим Јехови. То није био једноставан корак, јер сам се плашио мишљења других. Након дуго  времена и уз Јеховину помоћ, скупио сам храброст и исписао се из цркве.

Затим је уследила још једна велика промена. Проучавајући Библију сазнао сам да Бог не одобрава полигамију (Постанак 2:18-24; Матеј 19:4-6). У његовим очима само је мој први брак био важећи. Зато сам га озаконио и отпустио остале жене, побринувши се за њихове материјалне потребе. Касније су две моје бивше жене постале Јеховини сведоци.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Иако је моја жена и даље католикиња, поштује моју одлуку да служим Јехови. Обоје сматрамо да сам постао бољи супруг.

Некада сам мислио да политичком активношћу могу поправити стање у друштву, али се тај труд показао узалудним. Сада разумем да је Божје Краљевство једино решење за проблеме човечанства (Матеј 6:9, 10). Захвалан сам Јехови што ми је показао како да водим заиста срећан живот.

„Није ми било лако да се променим“ — АЛЕКС ЛЕМОС СИЛВА

 • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1977.

 • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: БРАЗИЛ

 • У ПРОШЛОСТИ: ПАСТОР ПЕНТЕКОСТАЛНЕ ЦРКВЕ

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Одрастао сам на периферији града Иту у држави Сао Пауло. Тај део града је био познат по високој стопи криминала.

Био сам веома насилан и неморалан. Поред тога, бавио сам се и препродајом дроге. С временом сам увидео да ће ме такав начин живота одвести или у затвор или у гроб, па сам престао с тим. Затим сам се прикључио пентекосталној цркви и касније сам постао пастор.

Мислио сам да заиста могу помоћи људима својом службом у цркви. Чак сам водио емисију о верским темама на локалном радију и постао добро познат у крају. Ипак, с временом сам почео да увиђам да црква није била заинтересована за добробит својих чланова, а још мање за то да слави Бога. Схватио сам да јој је новац био једини циљ. Одлучио сам да иступим.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

Када сам почео да проучавам Библију с Јеховиним сведоцима, одмах сам видео да се разликују од других религија. Издвојио бих две ствари. Као прво, Јеховини сведоци не само што причају о љубави према Богу и људима већ је и показују. Као друго, не мешају се у политику и ратове (Исаија 2:4). Те две чињенице увериле су ме да сам пронашао праву религију — тесан пут који води у вечни живот (Матеј 7:13, 14).

Схватио сам да је потребно да учиним велике промене ако желим да угодим Богу. Морао сам да посветим више пажње својој породици. Такође је требало да будем понизнији. Није ми било лако да се променим, али сам уз Јеховину   помоћ успео. Моја жена је била задивљена тиме. Премда је почела да проучава Библију пре мене, тек сада је озбиљније напредовала. Ускоро нам је постало јасно да желимо да будемо Јеховини сведоци. Крстили смо се истог дана.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Супруга и ја се с љубављу трудимо да наше троје деце развију близак однос с Јеховом. Ми смо срећна породица. Захвалан сам Јехови што ме је привукао истини из његове Речи, Библије. Она заиста мења животе! Ја сам живи доказ.

„Осећам се чисто, задовољно и пуна живота“ — ВИКТОРИЈА ТОНГ

 • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1957.

 • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: АУСТРАЛИЈА

 • У ПРОШЛОСТИ: ТЕШКО ДЕТИЊСТВО

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Одрасла сам у Њукаслу у Новом Јужном Велсу. Била сам најстарија од седморо деце у породици са насилним оцем алкохоличарем и насилном мајком. Она ме је злостављала и физички и вербално. Стално ми је говорила да сам лоша и да ћу горети у паклу. То ме је јако плашило.

Због физичких повреда које ми је мајка наносила често сам изостајала из школе. Са 11 година сам одузета од родитеља и послата најпре у једну државну установу а потом у самостан. Када сам напунила 14 година, побегла сам одатле. Нисам желела да се вратим кући, па сам живела на улицама сиднејског предграђа Кингс Кроса.

Док сам живела на улици, мој живот се вртео око дроге, алкохола, порнографије и проституције. Један догађај ме је заиста преплашио. Једне вечери, док сам била у стану власника ноћног клуба, дошла су два човека. Он ме је послао у спаваћу собу, али сам чула њихов разговор. Власник клуба се договарао с њима да ме прода. Намеравали су да ме прокријумчаре на теретном броду и одведу у Јапан где бих радила у бару. Успаничила сам се, скочила са балкона и потрчала да нађем помоћ.

Наишла сам на човека који је био у посети Сиднеју и објаснила му своју ситуацију, надајући се да ће ми дати нешто новца. Уместо тога, позвао ме је у стан где је одсео да бих се истуширала и нешто појела. Како се испоставило, никада нисам отишла одатле. Венчали смо се годину дана касније.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

Када сам почела да проучавам Библију с Јеховиним сведоцима, појавиле су се различите емоције. Била сам љута када сам сазнала да је Сатана узрок зла; увек су ми говорили да је Бог тај који наноси патњу. Лакнуло ми је када сам схватила да он не мучи људе у паклу, чега сам се плашила откад знам за себе.

 Веома ми се свидело што Сведоци сваку своју одлуку темеље на Библији. Они живе по својој вери. Била сам тешка особа, али без обзира на то шта бих рекла или урадила, они су се према мени опходили с љубављу и поштовањем.

Најтежу борбу сам водила са осећањем безвредности. Презирала сам себе и то осећање је потрајало још дуго након што сам се крстила као Јеховин сведок. Знала сам да волим Јехову, али сам била убеђена да он не може волети некога као што сам ја.

Преокрет се десио око 15 година након мог крштења. Током једног говора на састанку Јеховиних сведока, говорник је указао на стихове из Јаковљеве 1:23, 24. Ту се Божја Реч упоређује са огледалом у ком можемо видети себе Јеховиним очима. Почела сам да се питам да ли себе видим другачије него што ме Јехова види. Најпре сам се опирала тој новој мисли. Још увек сам сматрала да је превише да очекујем да ме Јехова воли.

Неколико дана касније, прочитала сам стих који ми је променио живот. Он се налази у Исаији 1:18, где се цитирају Јеховине речи: „Дођите да рашчистимо ствари и ја ћу вам помоћи да се помирите са мном... Ако ваши греси буду као скерлет, постаће бели као снег.“ Имала сам утисак као да се Јехова обраћа мени и каже: „Хајде Вики, дођи да рашчистимо ствари. Познајем те, знам твоје грехе, знам твоје срце — и волим те.“

Нисам могла да спавам те ноћи. Иако ми је још увек било тешко да верујем да ме Јехова може волети, почела сам да размишљам о Исусовој откупној жртви. Изненада ми је синуло да је Јехова већ дуго стрпљив према мени и да ми показује љубав на многе начине. Ипак, ја сам му заправо говорила: „Твоја љубав није довољно велика да ме обухвати. Жртва твог Сина није довољна да покрије моје грехе.“ То је било као да сам откупну жртву вратила назад Јехови. Али сада сам, најзад, размишљајући о дару откупнине почела да осећам Јеховину љубав.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Осећам се чисто, задовољно и пуна живота. Мој брак је сада бољи, а ја сам срећна што своје животно искуство могу користити да бих помогла другима. Сваког дана сам све ближа Јехови.

’То је био одговор на моју молитву‘ — СЕРГЕЈ БОТАНКИН

 • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1974.

 • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: РУСИЈА

 • У ПРОШЛОСТИ: ХЕВИ-МЕТАЛАЦ

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Рођен сам у Воткинску, родном месту чувеног композитора Петра Иљича Чајковског. Моја породица је била сиромашна. Отац није био лош човек, али је био алкохоличар и због тога је атмосфера у кући увек била напета.

Нисам био добар ученик, и како су године пролазиле, код мене се развио комплекс ниже вредности. Постао сам повучен  и неповерљив према другима. Школа ми је била велики стрес. На пример, када сам усмено одговарао градиво, често нисам могао да објасним чак ни основне појмове које сам иначе знао. На крају осмог разреда, у сведочанству је писало: „Оскудан речник, не уме да изрази мисли.“ Те речи су ме сломиле и допринеле да се осећам још безвредније. Почео сам да се питам шта је смисао мог живота.

У тинејџерским годинама сам почео да пијем алкохол. Испрва ми је то пријало. Али када бих претерао у пићу, оптерећивала ме је савест. Живот ми је изгледао бесмислено. Осећао сам се још депресивније и понекад данима нисам излазио из куће. Почео сам да размишљам о самоубиству.

Када сам напунио 20 година, пронашао сам нов али краткотрајан извор утехе. Открио сам хеви-метал музику. Уливала ми је неку нову енергију и зато сам почео да се дружим са онима који су је слушали. Пустио сам косу, избушио уши и облачио се као музичари које сам обожавао. Постао сам безобзиран и агресиван и често се свађао с породицом.

Мислио сам да ће ме хеви-метал музика усрећити, али десило се баш супротно. Постао сам скроз друга особа! А када сам сазнао неке лоше ствари о музичарима којима сам се дивио, осећао сам се изневерено.

Опет сам почео да размишљам о самоубиству, али овај пут озбиљно. Једино што ме је спречавало била је помисао на то како ће моја мајка то преживети. Веома ме је волела и много је учинила за мене. Та ситуација је постала право мучење. Нисам желео даље да живим, али нисам могао себи да одузмем живот.

Да бих скренуо мисли, почео сам да читам класичну руску књижевност. Главни јунак једне приче служио је у цркви. Одједном сам осетио жарку жељу да учиним нешто за Бога и друге људе. Излио сам срце Богу у молитви, што никада раније нисам учинио. Молио сам га да ми покаже како могу имати смисаон живот. Током те молитве, осетио сам невероватно олакшање. Међутим, оно што се затим десило, било је још невероватније. Само два сата касније, један Јеховин сведок ми је покуцао на врата и понудио да проучавам Библију. Уверен сам да је то био одговор на моју молитву. То је био први дан мог новог, срећног живота.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

Иако ми није било нимало лако, бацио сам све што је имало везе са хеви-метал музиком. Ипак, музика ми је још дуго времена остала у мислима. Кад год сам пролазио поред места где се она чула, одмах бих помислио на прошлост. Нисам желео да те ружне успомене кваре све добре ствари које су сада почеле да се усађују у мој ум и срце. Зато сам свесно избегавао таква места. И кад год сам био у искушењу да размишљам о прошлости, усрдно сам се молио. То ми је помогло да осетим „Божји мир који превазилази сваки ум“ (Филипљанима 4:7).

Проучавајући Библију сазнао сам да су хришћани дужни да другима преносе своја веровања (Матеј 28:19, 20). Био сам убеђен да ја никада то нећу моћи. Истовремено, нове ствари које сам учио доносиле су ми велику срећу и унутрашњи мир. Знао сам да и други треба да сазнају ту истину. Упркос страху, почео сам да причам о ономе што сам научио. На моје велико изненађење, то је заправо ојачало моје самопоуздање. Такође је учврстило нова веровања у мом срцу.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Сада сам срећно ожењен. Имао сам радост да помогнем да неколико особа упознају Библију, укључујући моју сестру и мајку. Служење Богу и помагање другима да га упознају дали су мом животу прави смисао.