Пређи на садржај

 Приближимо се Богу

Да ли Јехова има осећања?

Да ли Јехова има осећања?

АКО је одговор потврдан, поставља се следеће питање: Да ли наше понашање утиче на Божја осећања? Другим речима, да ли својим поступцима можемо обрадовати или пак повредити Бога? Неки древни филозофи су сматрали да не можемо. Тврдили су да нико не може утицати на Бога и да стога Бог нема осећања. Али Библија пружа сасвим другачију слику будући да нам открива да је Јехова и те како осећајан и да му је веома стало до тога шта ми радимо. Осмотримо речи које су записане у Псалму 78:40, 41.

У 78. псалму описује се како је Јехова Бог поступао с древним Израелом. Након што их је избавио из ропства у Египту, пружио им је могућност да ступе у један посебан однос с њим. Обећао им је да ће, ако остану послушни његовим законима, постати његово „драгоцено власништво“ и да ће их на изванредан начин користити како би остварио своју намеру. Народ се сложио и склопио с њим савез на темељу Закона. Да ли су они живели у складу с тим савезом? (Излазак 19:3-8).

Најдрагоценије што можемо дати Јехови јесте да својим начином живота радујемо његово срце

Псалмиста је рекао: „Колико су се пута против њега бунили у пустоши!“ (стих 40). Следећи стих додаје: „Увек изнова искушавали су Бога“ (стих 41). Запазите да се указује на то да је непослушност постала њихов образац поступања. Та ружна склоност појавила се код њих још у пустоши, убрзо након избављења из Египта. Народ је почео да гунђа против Бога, доводећи у питање да ли он може и да ли хоће да брине о њима (Бројеви 14:1-4). Један приручник за преводиоце Библије каже да се речи ’бунили су се против њега‘ могу „у духу језика пренети као ’дозволили су да им срца отврдну према Богу‘ или ’рекли су „не“ Богу‘“. Па ипак Јехова им је у свом милосрђу опраштао када би показали да се кају. Међутим, они би се увек враћали на старе поступке и поново би се бунили, и тако стално следили образац непослушности (Псалам 78:10-19, 38).

Како се Јехова осећао сваки пут када би се његов колебљиви народ побунио? „Жалостили [су] га у пустињи“, стоји у 40. стиху. У једном другом преводу се каже да су му „давали разлог за жалост“. Једно дело објашњава: „Смисао је у томе да је понашање Јевреја било такво да је задавало бол, баш као понашање непослушног и бунтовног детета.“ Као што непослушно дете својим родитељима може задати много бола, тако су и бунтовни Израелци „бол наносили Светом Богу Израеловом“ (стих 41).

Шта можемо научити из овог псалма? Утешно је знати да је Јехова веома привржен својим слугама и да не одустаје лако од њих. У исто време, отрежњавајућа је мисао да Јехова има осећања и да наше понашање може утицати на њега. Како то сазнање утиче на вас? Да ли вас покреће да чините оно што је исправно?

Уместо да грешимо и наносимо бол Јеховином срцу, можемо одабрати исправан пут и донети му радост. Управо на то он позива своје слуге: „Буди мудар, сине мој, и обрадуј ми срце, да могу одговорити ономе ко ми се руга“ (Пословице 27:11). Најдрагоценије што можемо дати Јехови јесте да својим начином живота радујемо његово срце.

Предлог за читање Библије у јулу: