Пређи на садржај

 Упознајмо Божју Реч

Ко је Исус Христ?

Ко је Исус Христ?

У овом чланку се износе питања о којима сте можда размишљали и наводи се где можете пронаћи одговоре у својој Библији. Јеховиним сведоцима ће бити драго да заједно с вама размотре та питања.

1. Ко је Исус Христ?

За разлику од свих других људи, Исус је пре свог рођења на земљи живео на небу као духовно биће (Јован 8:23). Бог је прво њега створио и он му је затим помагао у стварању свега осталог. Једино њега је Јехова директно створио и зато се назива „јединорођени син“. Исус је служио као Божји Говорник, због чега се назива и „Реч“ (Јован 1:1-3, 14; прочитајте Пословице 8:22, 23, 30 и Колошанима 1:15, 16).

2. Зашто је Исус дошао на земљу?

Бог је послао свог Сина на земљу тако што је пренео његов живот с неба у утробу једне Јеврејке, девице Марије. Дакле, Исусов отац није био ниједан човек (Лука 1:30-35). Исус је дошао на земљу (1) да поучава људе истини о Богу, (2) да пружи пример у вршењу Божје воље и (3) да свој савршени живот да као „откупнину“. (Прочитајте Матеја 20:28 и Јована 18:37.)

3. Зашто нам је потребна откупнина?

Откупнина је цена која се плаћа да би се откупила нечија слобода. Смрт и старост нису били део Божје првобитне намере за човечанство. Како то знамо? Бог је првом човеку Адаму рекао да ће умрети само ако буде непослушан, што је према Библији грех. Да Адам није згрешио, никад не би умро. Премда је поживео још неколико стотина година, оног дана када је постао непослушан Богу код њега је започео процес старења који је на крају довео до смрти (Постанак 2:16, 17; 5:5). Адам је свим својим потомцима пренео грех, а са њим и казну за грех, смрт. Тако је смрт преко њега ушла у човечанство. Зато нам је потребна откупнина. (Прочитајте Римљанима 5:12; 6:23.)

 4. Зашто је Исус умро?

Ко може платити откупнину која ће нас ослободити од смрти? Својом смрћу ми плаћамо казну за сопствене грехе. Ниједан несавршен човек не може платити откупнину за грехе других. (Прочитајте Псалам 49:7-9.)

Пошто Исусов отац није био човек, он није могао наследити несавршенство. Дакле, он није морао умрети да би платио за своје грехе, већ је умро за грехе других. То што је Бог послао свог Сина да умре за нас израз је његове велике љубави према човечанству. Исус је такође показао љубав према нама тиме што је био послушан свом Оцу и дао свој живот за наше грехе. (Прочитајте Јована 3:16 и Римљанима 5:18, 19.)

5. Шта Исус сада ради?

Тиме што је лечио болесне, ускрсавао мртве и дао свој живот да би избавио људе од греха и смрти, Исус је показао шта ће у будућности чинити за све послушне људе (Лука 18:35-42; Јован 5:28, 29). Након што је умро, Бог га је вратио у живот као духовно биће (1. Петрова 3:18). Од тада је чекао с десне стране Јехови Богу док му није поверио краљевску власт над целом земљом (Јеврејима 10:12, 13). Сада Исус влада као Краљ на небу а његови следбеници на земљи објављују добру вест широм света. (Прочитајте Данила 7:13, 14 и Матеја 24:14.)

Ускоро ће Исус употребити моћ коју има као Краљ како би окончао сву патњу и уклонио оне који је проузрокују. Милиони људи који исказују веру у Исуса и послушни су му добиће вечни живот на рајској земљи. (Прочитајте Псалам 37:9-11.)

Милиони људи који исказују веру у Исуса и послушни су му добиће вечни живот на рајској земљи