Пређи на садржај

Пређи на садржај

Молитва — о чему?

Молитва — о чему?

КАЖЕ се да се од свих хришћанских молитви она најчешће изговара. Било да је то тачно или не, једно је сигурно — Оченаш, молитва коју је Исус дао као узор, углавном се погрешно разуме. Милиони људи свакодневно механички понављају њене речи, понекад више пута на дан. Али то није била Исусова намера. Како то знамо?

Пре него што је изговорио ту молитву, Исус је рекао: „Кад се молите, не говорите увек једно те исто“ (Матеј 6:7). Да ли је Исус противречио себи тако што је одмах затим навео одређене речи које треба запамтити и понављати? Наравно да није. Он нас је поучио за шта да се молимо и нагласио чему треба да дамо предност у молитвама. Осмотримо поближе шта је рекао. Та молитва је забележена у Матеју 6:9-13.

„Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје“

Исус је тим речима подсетио своје следбенике да све молитве треба упућивати директно његовом Оцу, Јехови. Али, да ли знате зашто је Божје име толико важно и зашто га треба светити?

Од почетка људске историје, Божје свето име је оклеветано. Божји непријатељ Сатана тврдио је да Јехова лаже и да је себичан владар који нема право да влада над оним што је створио (Постанак 3:1-6). Многи су стали на Сатанину страну, тврдећи да је Бог безосећајан, окрутан и осветољубив, па чак и да не постоји. Други су пак уклонили Божје име Јехова из превода Библије и забранили његову употребу.

Библија каже да ће Бог исправити све те неправде (Језекиљ 39:7). Тада ће удовољити свим нашим потребама и решити све наше проблеме. Како? Одговор пружају наредне речи Исусове молитве.

„Нека дође краљевство твоје“

Међу верским вођама данас постоје многа опречна мишљења о Божјем Краљевству. Међутим, Исусови слушаоци су знали да су Божји пророци одавно рекли да ће Месија, Спаситељ кога је изабрао Бог, владати Краљевством које ће променити свет (Исаија 9:6, 7; Данило 2:44). Оно ће посветити Божје име тако  што ће разоткрити Сатанине лажи и уништити Сатану и сва његова дела. Божје Краљевство ће окончати ратове, болести и глад — чак и смрт (Псалам 46:9; 72:12-16; Исаија 25:8; 33:24). Када се молимо да дође Божје Краљевство, ми заправо тражимо да се обистине сва та обећања.

„Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“

Исусове речи указују на то да ће се Божја воља засигурно вршити на земљи као и на небу, где Бог пребива. Нико није могао спречити да се Божја воља врши на небу, где је Божји Син водио рат против Сатане и његових хорди и збацио их на земљу (Откривење 12:9-12). Трећа молба из Исусове молитве, као и прве две, помаже нам да задржимо пажњу на ономе што је најважније — а то је Божја воља, а не наша. Добробит свих створења зависи од извршења његове воље. Зато је чак и савршени човек Исус рекао свом Оцу: „Нека не буде моја воља, него твоја“ (Лука 22:42).

„Дај нам данас хлеб наш“

Исусове следеће речи показују да из својих молитви не морамо искључити себе. Нема ништа погрешно у томе да се молимо Богу у вези са свакодневним потребама. На тај начин се заправо подсећамо да Јехова „даје свима живот и дах и све“ (Дела апостолска 17:25). Библија говори о њему као о родитељу који воли своју децу и радо удовољава њиховим потребама. Међутим, попут доброг родитеља, ни он не испуњава жеље које су на нашу штету.

„Опрости нам дугове наше“

Да ли заиста дугујемо нешто Богу? Да ли нам је потребан његов опроштај? Данас су многи изгубили представу о греху и његовим кобним последицама. Али Библија каже да је грех корен наших највећих проблема, јер је то основни разлог због ког људи умиру. Пошто смо рођени грешни, сви стално грешимо и наша нада у вечну будућност зависи искључиво од Божјег опроштаја (Римљанима 3:23; 5:12; 6:23). Охрабрујуће је знати да Библија каже: „Ти си, Јехова, добар и спреман да опростиш“ (Псалам 86:5).

„Избави [нас] од Злога“

Да ли увиђате колико нам је хитна и преко потребна Божја заштита? Многи не желе да верују да Зли, Сатана, уопште постоји. Али Исус је говорио о Сатани као стварној особи и чак је рекао да је он „владар овог света“ (Јован 12:31; 16:11). Сатана је искварио овај свет који је под његовом влашћу и исто тако жели да исквари и вас како не бисте развили близак однос са својим Оцем, Јеховом (1. Петрова 5:8). Међутим, Јехова је неупоредиво моћнији од Сатане и жели да заштити оне који га воле.

Овај кратак преглед главних мисли Исусове молитве не обухвата све оно за шта се можемо молити. Не заборавимо да се у 1. Јовановој 5:14 за Бога каже: „Шта год да молимо у складу с његовом вољом, он нас чује.“ Зато немојте мислити да су ваши проблеми и сувише неважни да бисте их изнели пред Бога (1. Петрова 5:7).

Међутим, да ли је битно када и где се молимо?